2021. Március 08. hétfő
Több nő allergiás, mint férfi -  A legnépszerűbb kezelések
Magyarországon a lakosság egyharmada szenved valamilyen allergiás tünettől saját bevallása szerint – derül ki egy felméréséből. Az allergiások viszonylag nagy része semmit sem tesz betegsége ellen; a legnépszerűbb alternatív megoldásnak a sóbarlang és a sópipa számít.

A 2010 májusában a GfK piackutató vállalat LHS HealthCare 2010 kutatásból az is kiderül, hogy a 15 év feletti magyar lakosság körében az allergiásoknak 47 százaléka szenved szezonális allergiában, 44 százalékuknak állandó panaszai vannak, és egytizedük valamilyen hatóanyagra, gyógyszerre, vagy rovarcsípésre allergiás.

allergia, allergiás

Több nő allergiás, mint férfi

Nőket sokkal jobban érinti a folyamatosan fennálló allergia: 56 százalékuk szenved állandó allergiás tünetektől, míg a férfi allergiásoknál ez az arány csupán 30 százalék. A jelenség az ékszerviselési és öltözködési szokásokkal hozható összefüggésbe.

A szezonális allergiától szenvedők szervezetét március és október között terheli meg a pollenszórás; közel 31 százalékuknál a parlagfűszezonnal kezdődnek el a kellemetlenségek. A másik ilyen periódus májusban van, ekkor a szezonális allergiában szenvedők 20 százalékánál jelentkeznek a tünetek.

A legnépszerűbb kezelések

Mint kiderült, az allergiások 38 százaléka nem tesz semmit a betegsége ellen, és csak 34 százalékuk fordul orvoshoz, illetve szedi az orvos által felírt gyógyszereket. „Összesen 12 százalékuk választ alternatív gyógyászati megoldást, 10 százalékuk pedig a kiváltó ok elkerülésében, illetve az életmódváltásban látja a megoldást” – mondta Dr. Lantos Zoltán, a GfK Hungária ügyfélkapcsolati igazgatója.

Összességében a nők tekinthetőek aktívabbnak a megoldások keresésében: 50 százalékkal többen szednek ugyanis nem vényköteles gyógyszert, és 26 százalékkal többen fordulnak közülük alternatív gyógymódhoz a magyar férfiaknál – áll a GfK felmérésében.

Legkedveltebb gyógymódnak a sópipát és a sóbarlangot tekintik az allergiás betegek, valamint előnyben részesítik a homeopátiás készítményeket is. Használóiknak száma eléri a gyógyszertárakban recept nélkül kapható gyógyszereket vásárlók közel 60 százalékát.

A gyógyszert szedők mintegy 37 százaléka pedig akkor kezd el gyógyszeres kezelést alkalmazni, amikor már érzi az allergia okozta tüneteket, a másik csoportot alkotó 31 százalék pedig a korábbi tapasztalatai alapján, még a tünetek jelentkezése előtt megteszi az óvintézkedéseket. Egynegyedük pedig csak akkor fordul gyógyszerekhez, amikor már nagyon súlyosak a tünetei. A z allergiagyógyszerek folyamatos szedésére a magyar lakosság 6 százaléka kényszerül.


Forrás: Medipress
2010. 05. 19.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés