2021. Április 20. kedd
Szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy Angliában és Walesben minden tizedik kolbász és sertéshúsból készült feldolgozott termék okozhat nem megfelelő főzés esetén hepatitisz E vírusfertőzést.

A kormány egészségügyi tanácsadói elmondták, hogy mivel a lakosság nem ismeri fel a kockázat mértékét, az utóbbi időben éles emelkedés indult meg a vírusfertőzéses esetek számában. A vírus elpusztításához a kolbászokat legalább 20 percig kell főzni 70 Celsius fokon. Bár ritkán fordul elő súlyos fertőzés, a hepatitisz E vírus májkárosodást, szélsőséges esetben pedig akár halált is okozhat. A hivatalos brit állami adatok szerint 2003-ban 124 megerősített hepatitisz E fertőzéses eset volt a szigetországban, ami 2013-ban már 691 esetre nőtt. Az idei év első hat hónapjában már 461 esetet jelentettek.

A fertőzés tünetei sárgaság, és néha fáradtság, láz, hányinger, hányás és hasi fájdalom. Az emberek többsége felépül a vírusfertőzésből, néhány esetben azonban, például az immunhiányos állapotokban szenvedő emberek vagy a terhes nők esetében a fertőzés akár halált is okozhat. A University College London (UCL) professzora, Richard Tedder elmondta, hogy a hepatitisz E fertőzés rendkívül gyakori az Egyesült Királyságban, és nagy valószínűséggel nem az összes esetet jelentik illetve rögzítik. „A vírus azokból a sertéscsordákból származik, amelyekből az ország feldolgozott sertéshúst tartalmazó termékeinek és kolbászainak nagy része készül” – mondta a szakértő. „A cél az, hogy az emberek hozzáállása megváltozzon. Azt például már mindenki tudja, hogy a csirkehústól szalmonellát lehet kapni.”

Azt azonban, hogy minden tízedik kolbász a hepatitisz E vírusfertőzés potenciális kockázatát hordozza nem megfelelő elkészítés esetén, a professzor kissé túlzásnak tartja. Mivel ez az adat egy szűk körű (63 kolbászt vizsgáló) felmérésből származik, nem valószínű, hogy az eredmény az egész Egyesült Királyságra kivetíthető. Tedder professzor úgy véli, hogy a valós szám inkább százból egy, vagyis 1 százalék lehet, és a fertőzés kockázatát jelentős mértékben csökkenteni lehet azzal, ha a kolbászokat és a feldolgozott sertéshúsból készült termékeket alaposan megfőzik vagy megsütik.


Forrás: Medipress
2014. 11. 18.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés