2024. Március 28. csütörtök

A hét témája: Aktív élet demenciával

Szellem alkonya teaser

A demenciával, vagyis szellemi leépüléssel járó betegségek közül a legyakoribb az Alzheimer-kór, ami több területet érintő folyamatos állapotromlással jár, és a betegek végső esetben elveszítik az önellátásra való képességüket.


BŐVEBBEN


Teaser idős pár szabadban

A demens beteg életminőségét, hangulatát javítja, ha sokat mozog a szabadban. Találjunk olyan mozgásformát, amit szívesen és rendszeresen végez. Lehet ez kerékpározás, túrázás vagy séta. Összeszedtük azokat a tanácsokat, melyeket télen-nyáron érdemes betartani, hogy a kinti mozgás biztonságos, és valóban öröm legyen.


BŐVEBBEN


Demencia fotóalbum teaser

Ha segíteni szeretnénk megtalálni a megfelelő tevékenységet, beszélgessünk a beteggel arról, hogy mely tevékenységeket élvezné. Kreatívan igazítsuk a különböző tevékenységeket a beteg képességeihez.


BŐVEBBEN


Aktív élet teaser

A betegség idővel hatással lesz a beteg képességeire. Ennek ellenére számos önálló vagy csoportos tevékenységet élvezhet. A képességek lehető legtovábbi megtartása örömmel és önbizalommal töltheti el a beteget. Segítsük őt abban, hogy megtalálja azokat a tevékenységeket, amelyeket szívesen végez. Ezeket pedig igazítsuk a változó igényekhez, az érdeklődéshez.


BŐVEBBEN


Idős nő olvas demencia teaser

Több időskori betegség, így az Alzheimer-kór és az agyi keringészavarok is együtt járhatnak a memória, a mentális és a szociális készségek lassú, fokozatos hanyatlásával. Időben felismerve a demenciához vezető folyamat lassítható, a beteg állapota jó szinten tartható.


BŐVEBBEN


Demencia dominó

A korai fázisban a betegek általában folytatni tudják a korábban szívesen végzett tevékenységeiket. Gondoljuk át annak a veszélyeit, hogy mi történik, ha túl hamar átveszünk különböző feladatokat a korai fázisban lévő szeretteinktől.


BŐVEBBEN







Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés