2024. Március 28. csütörtök
Egy olasz vizsgálatban vérnyomáscsökkentő szedése nélkül is alacsonyabb lett azon hipertóniás betegek vérnyomása, akik az étrendjükbe rendszeresen beiktattak némi parmezán sajtot.

Giuseppe Crippa professzor és munkatársai a magas vérnyomást kutatók szervezetének (ESH) Londonban megrendezett európai kongresszusán mutatták be vizsgálatuk eredményeit, amelynek során a híres olasz sajt, a Grana Padano vérnyomáscsökkentő hatását fedezték fel.

Grana padano sajt

A csak meghatározott területen készíthető sajtfélét akár három éven keresztül is érlelik. Crippa professzor és csapata azt figyelte meg, hogy a magas vérnyomás csökkentését a 9-12 hónapig érlelt változat segíti elő.

Az olasz orvosok 29 magas vérnyomásban szenvedő, de a gyógyszereket visszautasító beteget vizsgáltak, akik két hónapon keresztül egyébként változatlan étkezésüket napi három deka Grana padano sajttal is kiegészítették. A kontrollcsoportban 16, hasonlóan magas vérnyomású, gyógyszert nem szedő beteg volt, akik nem fogyasztották a sajtot.

A résztvevők vérnyomását nem csak rendelőben mérték, de a vizsgálat elején és végén 24 órás automata vérnyomásmérés is történt. A követés végére a sajtot evő csoport tagjaiban a vérnyomás első, szisztolés értéke átlag nyolc higanymilliméterrel lett kevesebb, a diasztolés érték pedig átlagosan hat higanymilliméterrel csökkent a kontrollcsoport tagjaiéhoz képest.

A kutatók szerint a Grana Padano sajtban speciális tripeptid található, melynek hasonló vérnyomáscsökkentő hatása van, mint az angol nevéből alkotott betűszóval ACE-gátlónak nevezett tablettának. A vitában elhangzott, hogy ilyen tripeptidek svéd- és holland joghurtfélékben is léteznek, de a legnagyobb mennyiségben az olasz sajtban fordulnak elő.


Forrás: MTI
2012. 05. 22.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés