2021. Április 20. kedd

Fogyókúrázóknak: Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

Magyarországon a májgyulladás "A" vírusa honos. Az elmúlt öt esztendőben átlagosan 1000 fertőző májgyulladást jelentettek évente, és ezen megbetegedések háromnegyedében a hepatitis A vírus kóroki szerepét igazolták. Mennyi ideig lappang a betegség? Kiknek ajánlott a védőoltás?


A kórokozó a májgyulladást (hepatitis) okozó vírusok közül az A-val jelzett vírus. A hepatitis A vírus okozta májgyulladás lappangási ideje általában 28-30 nap, de lehet 15-50 nap is.

Hepatitis A

A legfontosabb tünetek: néhány napig tartó láz, rossz közérzet, elesettség, étvágytalanság, émelygés, sárgaság. A betegség rendszerint klinikailag enyhe formában jelentkezik. A kisgyermekek - 6 éven aluliak - körében a fertőzés gyakran tünetmentesen vagy sárgaság nélkül zajlik le. Az idősebb gyermekeknél és a felnőtteknél jellemző a sárgaság kialakulása. A fertőzés forrása a tüneteket produkáló, vagy még nem mutató, de a kórokozót már ürítő beteg.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Ha komolyan veszed a tartós fogyást,

és a későbbiekben is egészségesen szeretnél főzni:

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

- Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetsz benne

- Füst- és szagmentes

- Mikró helyett is jó, mindent tud, amit egy mikrohullámú sütő, sőt tehetsz bele alufóliát, vagy akár tepsit is

- Megőrzi az ételek vitamintartalmát a kíméletes halogén főzési eljárásnak köszönhetően.

- Megtapasztalhatod az ételek valódi ízét, a zárt rendszerben sosem érzett ízek jönnek elő..

 

MEGNÉZEM A LÉGKEVERÉSES HALOGÉN FŐZŐKÉSZÜLÉKET >>

----------------------------------------------------------------------------------------------------

A fertőzőképesség tartama: A beteg már a lappangási idő második felétől fertőzőképes, a vírust legnagyobb számban a tünetek megjelenése előtti napokban üríti a székletével. A fertőzőképesség a sárgaság megjelenése után néhány nappal megszűnik. A kórokozó terjedése: A fertőzést a beteg és a tünetmentes fertőzött személy székletével szennyezett kéz, tárgyak, élelmiszerek, ivó- és fürdővíz terjesztheti. A kórokozó szájon át a tápcsatornába jutva fertőzi a szervezetet. A betegség megelőzésében alapvető fontosságú az általános higiénés rendszabályok betartása, ezen belül is a legfontosabb az étkezés és a dohányzás előtti kézmosás! A hepatitis A fertőzés elleni aktív védelem kialakítására Magyarországon gyógyszertári forgalomban több oltóanyag is van, amiket a háziorvos által felírt receptre lehet kiváltani. A hepatitis A vírus elleni védőoltások Magyarországon nem kötelezőek. A gyermekek ilyen, életkorhoz kötötten kötelező oltásban nem részesülnek. A védőoltások elsősorban azoknak javasolt, akik hosszabb időre (3 hónap) olyan országba utaznak, ahol honos a betegség és a rossz higiénés körülmények miatt nagyobb a turisták fertőződésének esélye. A hatékony védelem az oltás beadását követő 10 nap múlva alakul ki, ezért ezt az utazás előtt figyelembe kell venni.


Forrás: ANTSZ
2021. 01. 12.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés