2021. Április 19. hétfő
A 22 esztendős nőt HIV-fertőzéssel diagnosztizálták, miután közösen használt egy manikűrkészletet fertőzött rokonával.

Az orvosok szerint az AIDS Research and Human Retroviruses szaklapban bemutatott eset a vírus átvitelének új formáját tükrözi. A kutatók ugyanakkor hangasúlyozták, a manikűrkészlet révén bekövetkezett átvitel rendkívül ritka eset, és az új forrásokból eredő fertőződés kockázata még mindig rendkívül alacsony. Diagnosztizálásakor a nőnél előrehaladott HIV fertőzést állapítottak meg annak ellenére, hogy a vírusfertőzéssel általában összefüggésbe hozott szokásos kockázati tényezők egyike sem volt igaz rá. A fertőzés leggyakrabban óvszer nélkül végrehajtott közösüléssel, illetve fertőzött tű közös használata révén terjed, vagy HIV-pozitív édesanyáról kerülhet át gyermekére a terhesség, a szülés és a szoptatás alatt.

A szóban forgó nő azonban évekkel korábban közösen használt manikűreszközöket unokatestvérével, akiről később kiderült, hogy HIV fertőzött. A vérvizsgálatok azt mutatták, hogy a fiatal nő körülbelül tíz évvel ezelőtt kapta el a vírust. A két betegből származó vírusok további vizsgálata pedig azt derítette ki, hogy közös őstől származnak, vagyis valószínűsíthető, hogy a HIV fertőzés a manikűreszközök révén kerül át a betegről egészséges unokatestvérére.

Dr. Brian Foley, a Los Alamos National Laboratory kutatója elmondta, hogy az eset miatt senkinek nem szabad elrettennie attól, hogy érintkezzen HIV fertőzöttekkel, mert a fertőzés kockázata nagyon alacsony. „A HIV vírust nem lehet átvinni olyan egyszerű érintkezéssel, mint például evőeszközök közös használatával, vagy egy pohárból ivással” – mondta a szakértő. „A közösen használt manikűrkészletnek köszönhető HIV fertőződés rendkívül ritka eset, amely miatt nem szabad az embereknek félniük a HIV fertőzöttektől és a velük való érintkezéstől.” Azt azonban Dr. Foley is elismerte, hogy az eset nagyobb óvatosságra int bennünket a vérrel szennyezett tárgyak közös használatával kapcsolatban.


Forrás: Medipress
2014. 11. 19.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés