2021. Április 20. kedd
Az influenzajárvány egyre több országon söpör végig, így ideje végiggondolni, milyen óvintézkedésekkel lehet megelőzni a fertőzést – figyelmeztetnek az amerikai szakemberek.

Az influenza elleni védőoltás kulcsfontosságú Dr. Saul Hymes szerint, aki a New York-i Stony Brook Gyermekkórház fertőző osztályának munkatársa. „Még mindig nincs túl késő beadatni. Noha az egyik predomináns törzs, a H3N2 ellen nem teljesen véd a vakcina, a többi változat ellen igen” – nyilatkozta a szakértő a kórház sajtóközleményében. „Az, hogy az oltóanyag nem fed le teljesen egy törzset, nem jelenti azt, hogy a szezonban érkező többit sem fogja. A 2013/14-es időszakban éppen ez történt. Két különböző A-vírus és egy B váltotta egymást” – tette hozzá Dr. Susan Donelan, a Stony Brook szakmai igazgatója.

Az influenzajárvány általában december és február között tetőzik. Az Amerikai Egyesült Államokban már 26 gyermek életét vesztette a betegség miatt, amely eddig 46 tagállamra csapott le. Influenzás tünetek esetén mindenképpen javasolt orvoshoz fordulni, aki antivirális készítményt ír majd fel kezelés céljából. Ezzel enyhíthetőek a tünetek, továbbá lerövidül a gyógyulási idő. Influenzás megbetegedéssel otthon kell maradni, sok folyadékot inni, pihenni, a lázat pedig paracetamollal vagy ibuprofénnal csillapítani – magyarázta Hymes. Amennyiben fertőzöttek vannak a közelünkben, gyakrabban és alaposabban mossunk kezet, illetve indítványozzuk, hogy a közösségi terek legforgalmasabb tárgyait rendszeresen fertőtlenítsék az illetékesek, például az iskolákban a kilincseket. A szakértők hozzátették, hogy az egészséges étrend, a sok folyadék és a megfelelő alvás mind segít az influenza elleni védelemben.

A közlemény szerint érdemes óvatosan bánni a „természetes” gyógymódokkal, mert semmilyen kutatás nem bizonyítja, hogy a homeopátiás vagy gyógynövényes szerek, esetleg a C-vitamin vagy a cink védene az influenza ellen.


Forrás: Medipress
2015. 01. 16.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés