2021. Április 23. péntek
A vírusos megbetegedéseket okozó városi járványokat – úgymint például a nyugat-nílusi láz és a chikungunya-láz tömeges előfordulását – fertőzött szúnyogok idézik elő. Az amerikai Virginia Állami Egyetem kutatói kimutatták, hogy a hűvösebb környezetben tenyésztett rovarok immunrendszere gyengébb, így nagyobb eséllyel továbbítanak ilyen vírusokat.

A hőmérséklet és a szúnyogok immunrendszerének összefüggését taglaló tanulmányt a PLOS Neglected Tropical Diseases című szakfolyóirat legutóbbi számában tették közzé, elkészítésében pedig Kevin Myles és Zach Adelman, a Mezőgazdasági és Élettudományi Kar professzorai vettek részt. „Adataink alapján feltételezhető, milyen kapcsolat áll fenn az időjárás és a trópusi betegségek terjedése között” – fogalmazott Myles. Az időjárásban világszerte anomáliás változások figyelhetőek meg, amelyek előrejelzése nehézségekbe ütközik azok összetettsége miatt. A kutatók szerint azonban nem volna bölcs dolog csak a trópusi területekre összpontosítani az említett kórképek elemzésekor.

„A szúnyogok sötét, hűvös helyeken szeretnek szaporodni és petét rakni, mert ez azt jelenti, hogy tovább tart majd a vízkészlet, ami forró, száraz közeg esetén egy-két napig bírná. Bár ez az összefüggés egy ideje ismert, csak most derülnek ki a rovarok immunrendszerére gyakorolt hatásai” – magyarázta Adelman, aki szerint így pontosabban előre jelezhető, mikor várható fertőzésveszély.

A számítógépes járványmodellek képesek figyelembe venni bizonyos meteorológiai változókat és népességi adatokat, de nem mérlegelik a hőmérséklet hatását a szúnyogok ellenálló-képességére – tette hozzá Adelman, aki munkatársával együtt rájött, hogy az állatok RNS-e megváltozik hűvösebb közegben. A nyugat-nílusi láz váratlan járványt okozott 1999-ben New Yorkban, míg a chikungunya-láz 2007-ben és 2010-ben Franciaországban támadott.


Forrás: Medipress
2013. 06. 07.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés