2021. Április 19. hétfő
Meglepő, de a multivitaminok hatását fiataloknál eddig kevesen vizsgálták. Most egészséges férfiak placebokontrollált vizsgálata bizonyította, hogy a tápanyagbevitel e módja valóban hozzájárul az egészséghez.

A brit Northumbria Egyetem kutatói a tudományos kutatásban leginkább megbízhatónak tartott módszerrel: randomizált, kettős-vak, placebo-kontrollált vizsgálattal keresték a választ arra, hogyan hat a hangulatra és a mentális teljesítményre, ha egészséges, 30-55 éves férfiak egyfajta multivitamin-készítményt szednek.

multivitamin

Vizsgálatukba 215, teljes munkaidőben dolgozó férfit vontak be, akik egy része a multivitamint, másik csoportjuk pedig hatóanyagot nem tartalmazó placebót kapott 33 napon keresztül. A kutatás elején és végén felmérték a résztvevők hangulatát, stressz-szintjét, egészségét, valamint fizikai és szellemi állapotát.

A vizsgálat elején nem volt szignifikáns különbség a két csoport teljesítménye közt, a végére azonban a multivitamint szedő csoport értékei jelentősen javultak. Általános mentális egészségük javult, csökkent stressz-szintjük és a mentális fáradtság mértéke, valamint eredményesebben oldottak meg matematikai feladatokat is. A placebo-csoportban nem jelentkezett szignifikáns változás.

„Összességében az eredmények arra utalnak, hogy a tápláltsági állapot javítása, akár kiegészítőkkel, hasznos lehet a férfi a lakosság számára” – nyilatkozta David Kennedy professzor, a vizsgálat vezetője. A kutatók szerint az, hogy a B- és C-vitamin-kiegészítés javította a résztvevők hangulatát, mentális egészségét, életerejét és teljesítményét, azt jelzi, hogy a vizsgálat kezdetén az optimálisnál rosszabb volt szervezetük mikrotápanyag-ellátottsága.

Kennedy szerint ismert tény, hogy a központi idegrendszer optimális működése számos mikrotápanyagtól függ. Példaként említi a C-vitamint, amely az agyban fellelhető leggyakoribb antioxidáns, amely legnagyobb koncentrációban az idegsejtben gazdag területeken található meg.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés