Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Szívbetegséget okoz a rossz házasság

A boldogtalan pároknak nagyobb az esélye arra, hogy szívrohamot kapjanak, de a rossz házasság a mellkasi fájdalom, a pangásos szívelégtelenség és a nők metabolikus szindrómájának kockázatát is növeli – jelent meg az Archives of Internal Medicine című szakfolyóiratban.

A Londoni Egyetem epidemiológusa, Dr. Roberto DeVogli kilencezer brit köztisztviselőt kérdezett arról, hogy házastársa és közeli rokonai milyen gyakran okoznak nekik problémákat. A rossz kapcsolatban élők 34 százalékkal gyakrabban éltek át szív eredetű problémákat a 12 év alatt, amíg az utánkövetés zajlott.

Dr. DeVogli szerint az emberek hajalmosabbak a negatív eseményeket elraktározni, mint a pozitívakat, a felgyülemlett stressz pedig biológiai elváltozásokat okozhat. A Psychosomatic Medicine júliusi számában megjelent tanulmány szerint azok a feleségek, akik nem mernek férjükkel vitába szállni, négyszer előbb halnak meg, mint azok, akik kimondják véleményüket a veszekedések során.

Más kutatások alapján a házasságnak védő szerepe van házastársak egészsége szempontjából, de most már egyértelmű, hogy nem mindegy, milyen is az a házasság.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/boldogtalan_hazassag_szivbetegseg