Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Több feleség = hosszabb élet

Rengetegen keresték már a hosszú élet titkát és vélték megtalálni a génekben, a táplálkozásban, a klímában; a poligámiát azonban eddig még senki sem vette figyelembe. Márpedig a legújabb kutatások szerint a több partnerrel élő férfiak tovább élnek.

A sheffieldi egyetem kutatói szerint átlagosan 12 százalékkal hosszabb életet élnek a poligám férfiak. A hosszú élet titka azonban nem annyira a macsó életvitelben rejlik, hanem a sok gyermekben.

A kutatók által megvizsgált 189 ország közül a 140, poligám kultúrával rendelkezőben élnek a férfiak hosszabb ideig, még tovább pedig főként azok, akiknek több feleségtől a legtöbb gyermekük születik. Ez azonban, mondják a kutatók, nem felhívás a poligámiára, hanem biológiai válasz arra a pontos kérdésre, hogy az állatokhoz viszonyítva miért élnek a férfiak olyan sokáig a megtermékenyítési korszak után.

Valószínűbb, hogy nem annyira a macsó életvitel hosszabbítja meg a poligám férfiak életét, hanem az, hogy özvegyen is mindig marad valaki, aki gondjukat viseli. Ezenkívül a kisgyerek jelenléte idősebb korban ösztönöz az egészség megőrzésére és a test ápolására. A szociális tényezők mellett szerepet játszanak genetikai okok is. A poligám kultúrákban a fejlődés során a hosszabb életűek választódhattak ki.

Egy másik fontos tényező lehet az úgynevezett „nagymama-effektus”. Az emberi faj az egyetlen, amelyben a gyengébb nem ilyen hosszan él még a menopauza után is. Az unokákkal való foglalkozás meghosszabbítja az életet, de ez a hatás érvényesülhet a férfiak esetében is.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/poligamia_hosszu_elet