Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (http://new.vital.hu)

A legjobb megoldások nátha ellen

A hideg, nyirkos idő mindenkit egyformán érint, mégsem lesz mindenki náthás. A banális, bár kellemetlen nátha azokat támadja meg, akiknek az immunrendszere nincs kellőképpen felkészülve a télre. Vitaminok, gyógynövények, gyógyszerek és homeopátia – mit válasszunk a megelőzés és a kezelés során?

Megelőzés

Öltözködés
A megfázást nem a hideg levegő okozza, hanem a hideg hatására hirtelen legyöngült immunrendszer védekezőképtelensége a kórokozókkal szemben. Ezért fontos, hogy melegen öltözzünk, valamint ügyeljünk arra, hogy a lábunk is meleg és száraz legyen. Megelőzésképpen fogyasszunk kellemes gyógyteákat.

Megnézem a Gyógyfű Kft. magas minőségű gyógyteáit>> [1]

Gyakori kézmosás

Mivel a nátha cseppfertőzés útján terjed, ezért lehetőleg ne fogjunk kezet már fertőzött egyénnel. Mossunk gyakran kezet, hiszen a tömegközlekedési eszközökön is könnyedén összeszedhetjük a kórokozókat, amik kezünk közvetítésével kerülnek szervezetünkbe.

C-vitamin
Számos tanulmány igazolja, hogy a C-vitaminnak megelőző hatása van. Prevenció céljából elég napi 100 mg C-vitaminnal kiegészíteni étkezésünket.

Az immunrendszer erősítése
A rendszeres sétálás minden módon jót tesz az egészségnek. Napi fél óra kiadós séta már érezteti kedvező hatását. Immunrendszerünket erősíti a rendszeres, elegendő mennyiségű alvás is. Vitamindús táplálkozással, vitaminkészítmények fogyasztásával sokat tehetünk a megfelelő védelem kialakításáért. A rendszeres szaunázás nemcsak élvezetes, hanem erősíti a szervezet védekezőképességét is.

Kezelés

Illóolajok
Az inhalálás különösen köhögés, torokfájás, mellkasi megbetegedések esetén ajánlható. Töltsünk meg egy tálat meleg, de nem túl forró (!) vízzel, és adjuk hozzá a megfelelő olajat. Terítsünk törülközőt a fejünkre és lélegezzük be mélyen a gőzt. Gyermekeknél soha ne alkalmazzunk inhalálást, a felszálló gőz ugyanis komoly égési sérüléseket okozhat!

Milyen olajat használjunk? Hörghurutra: bazsalikom, benzoin, fenyőtömjén, levendula, borsmenta, rozmaring, eukaliptusz, kámfor, szantál, babér, oregánó. Köhögésre: benzoin, fenyőtömjén, eukaliptusz, mirha, rozmaring, ciprus, borsmenta, fenyő, kakukkfű.

Illatos fürdő
Tegyünk a fürdővízbe 6-8 cseppet az előzőekben felsorolt olajokból. Mivel az illóolajok nem elegyednek vízzel, ezért kézzel keverjük el minél alaposabban. Hatásukat ilyenkor nem bőrön keresztül fejtik ki, hanem a hő következtében párává alakult belélegzett alkotóelemek jutnak be a tüdőnkön át a véráramba.

C-vitamin
Szedjük emelt dózisban, legalább 200 mg-ot naponta.

Gyógyteák

Ánizsmag

A népgyógyászatban hagyományosan mint köptetőt, enyhe görcsoldó- és fertőtlenítőszert alkalmazzák. A légutakban előmozdítja a váladék kiürülését. Mandulagyulladáskor teafőzete közismerten hatásos. Más gyógynövényekkel együtt is hatásos. Figyelmükbe ajánljuk a Gyógyfű Kft. magas minőségű termékei közül az ánizsmagot [2].

Megnézem az ánizsmagot>> [3]

Lándzsás útifű

Felső légúti panaszok, gyulladásos tünetek esetén használatos. Légcső- és hörghurutban a folyamat kezdetén kell alkalmazni. Teája és a belőle készült szirupok nyugtatóan hatnak szájüreggyulladás, köhögés és rekedtség esetén.

Lándzsás útifű a Gyógyfű Kft-től>> [4]

 

Anti-flu gyógytea-keverék

Szintén a Gyógyfű Kft. teakeverékét ajánljuk figyelmükbe a megfázás tüneteinek enyhítésére. Az összeállítás során a hagyományok mellett a legújabb tudományos tudományos tapasztalatokat is figyelembe vették. A hársfavirág, a bodzavirág, a kakukkfű és a gyömbérgyökér sokoldalú terápiás hatása segíti a tünetek csillapítását.

Korlátozás nélkül fogyasztható a teakeverék, mellékhatások nélkül.

Megnézem az Anti-flu teakeveréket>> [5]

Gyógyhatású készítmények
Ha egyszerű megfázásról van szó, aggodalomra semmi ok. Védekező rendszerünk néhány nap alatt legyőzi a kórokozókat. Antibiotikumokkal csak a baktériumok kezelhetők sikeresen, nátha esetén tehát nem jöhetnek szóba. Segítenek az orrcseppek, légtisztító cukorkák, balzsamok.

Homeopátia
A nátha ellen a homeopátia [5] is jó megoldást jelent. A növényi és ásványi eredetű anyagok felhasználásával készült homeopátiás készítmények a szervezet saját öngyógyító erőit serkentik a fertőzések ellen. A homeopátia segítségével lerövidíthető a lábadozás ideje, és a visszatérő fertőzések ellen is megoldást kínál. A homeopátiás szerek adagolása egyénre szabott, ezért szedésük előtt tanácsos kikérni homeopata orvos tanácsát.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
http://new.vital.hu/natha_megelozes_kezeles_homeopatia