Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Már gyerekeket is érint a magas koleszterinszint

A szív-érrendszeri betegségek arányának csökkentésére drasztikus lépést javasol a San Diegó-i Kaliforniai Egyetem kutatócsoportja : már gyermekkorban el kell kezdeni a magas koleszterinszint csökkentését.

A szívbetegségek megelőzésére jelenleg alkalmazott koleszterinszint-csökkentő terápiát „elkésettnek és kevésnek” tartják Dr. Daniel Steinberg és szerzőtársai. „A koleszterinszint-csökkentő sztatinok az esetek 30%-ában valóban csökkentik a szívbetegségekkel járó halálozást, de mi lesz a többi 70%-kal?” – tette fel a kérdést Steinberg.

„Áttekintettük az ide vonatkozó szakirodalmat, és megállapítottuk, hogy sokkal korábban és sokkal agresszívebben kell kezelést folytatnunk, ha eredményesek akarunk lenni. Már gyermekkorban elkezdődik a magas vérzsír-értékekkel járó érelmeszesedés, akár 30 éves korra igencsak előrehaladott folyamatokkal találkozhatunk. Ezeket a jeleket ugyanolyan komolyan kellene venni már fiatalkorban, mint például a cukorbetegség, vagy a daganatos megbetegedések tüneteit” – hangoztatta Dr. Steinberg.

A kutató és társai azt figyelték meg, hogy a gyermekkoruktól alacsony zsírtartalmú étrenden élő japánok hosszabb életet élnek, és csak 10%-nál alakult ki életük során szívbetegség. Még a dohányzás és a cukorbetegség sem emelte jelentősen a halálozások számát ezekben az esetekben. Az Egyesült Államokba emigrált, magas zsírtartalmú étrendre áttért japánok koleszterinszintje magasabb lett és nem is éltek olyan sokáig.

Ma a magas koleszterinszint diagnózisa felnőttkorban történik, a kezelést általában 50 éves kor körül kezdik. A kezelés hatékonyan csökkenti a koleszterinszintet, de a már kialakult meszes erek állapotát nem hozza rendbe.

A magas koleszterinszintű gyermekek kiszűrése a megelőzés szempontjából lenne fontos. Náluk természetesen nem a gyógyszer az első választandó megoldás, hanem a helyes étrend kialakítása és a kellő testmozgás. „Hosszú távon célunk elérni azt, hogy az egészségtelen életmód ne legyen divat, optimálisnak azt tartjuk, ha az alacsony zsír- és koleszterintartalmú étrendhez szoknak hozzá már gyermekkoruktól kezdve az emberek” – mondták a kutatók.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/magas_koleszterinszint_gyermekkor