Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Férfiaknál is hatásos a HPV-oltás

A méhnyakrák kezelésére törzskönyvezett egyik oltóanyag gyártója szerint az oltás a férfiak humán papillóma vírus (HPV) eredetű betegségeinek megelőzésére is alkalmas.

A vakcina a III. fázisú klinikai vizsgálatban résztvevő 16 és 26 év közötti férfiak 90%-ánál meggátolta a 6-os, 11-es, 16-os és 18-as HPV-törzsek okozta külső nemi léziók megjelenését. A gyártó cég szakemberei külön kiemelték, hogy ez az eddigi egyetlen olyan tanulmány, amely egy HPV vakcina hatékonyságát értékeli férfiakban előforduló betegségek megelőzése szempontjából.

A vizsgálatban résztvevő férfiakat háromszor oltották be az oltóanyaggal vagy placebóval. A 29 hónap elteltével értékelt eredmények alapján az összesen 4065 résztvevőből a vakcinával kezelt csoportban 3, míg a kontrollcsoportban 31 alanynál figyelték meg a vírus által okozott bőrelváltozásokat a nemi szervek környékén. Az oltás a krónikus HPV-fertőzés leküzdésében is 85,6%-os hatékonyságot mutatott.

A gyártó közölte, az év végéig kérni fogják az USA Élelmiszer- és Gyógyszerhivatalától (FDA) a forgalombahozatali engedélyben szereplő klinikai javallatok kiegészítését. A vakcinát jelenleg 9 és 26 év közötti nőkben alkalmazzák, a HPV 16-os és 18-as törzse által okozott méhnyak-, vulva- és hüvelydaganatok, valamint a 6-os és 11-es törzs által a genitális tájékon okozott szemölcsök megjelenésének megelőzésére.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/hpv-oltas_ferfiak