Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Hajszálak górcső alatt

Azt, hogy hajunkat vagy fejbőrünket érinti-e valamilyen probléma, például korpásodás vagy hajhullás, jórészt mi magunk is meg tudjuk állapítani, a pontos diagnózist azonban már jobb szakemberre bízni, hiszen a rosszul megválasztott kezelési módszer többet árthat, mint használhat.

Az, hogy zsírosodó hajunkra milyen sampont válasszunk, viszonylag egyszerű kérdésnek tűnik, és ha sikerül valóban hatásos terméket találnunk, jó eséllyel megszüntethetjük a problémánkat. Ennél azonban sokkal nehezebb helyzetbe keveredhetünk, és komoly károkat is okozhatunk magunknak, ha rosszul diagnosztizáljuk a hajas fejbőrt érintő komolyabb elváltozásokat, betegségeket, és rossz termékekkel kezdjük el kezelni például pikkelysömörös fejbőrünket.

_______________________________ajánló____________________________

 Visszajöhet az ősz haj eredeti színe?

 

Igen, vissza! Elég hozzá 28 nap. Ezzel a klinikailag is tesztelt francia termékkel 28 nap alatt fokozatosan visszatér az ősz haj hajdanvolt, eredeti színe.  Nem hajfestékről van szó, hanem egy olyan természetes hatóanyagról, ami a haj keratinjával kapcsolatba lépve "újraéleszti" a haj eredeti színét.

Na, erről én is tudni akarok>>> [1]____________________________________________________________________

Hasonlóan sok gondot okozhatunk magunknak azzal, ha az eleinte banálisnak és enyhének tűnő hajhullással nem foglalkozunk, és már csak akkor kapunk észbe, amikor az elvesztett hajszálak nem, vagy csak drága és bonyolult eljárással pótolhatók. Az ilyen problémákkal ezért a legcélszerűbb szakemberhez fordulnunk.

Bőrgyógyász és hajgyógyász

A haj és a hajas fejbőr problémáinak orvoslása a bőrgyógyászat szakterülete, de fordulhatunk trichológushoz, vagyis hajgyógyászhoz is, aki nem orvos, de rendelkezhet természetgyógyász vagy fodrász képesítéssel. Enyhébb gondjainkra pedig egy jól képzett és tapasztalt fodrász is segíthet megoldást találni. Mindenképp tanácsos segítséget kérnünk, ha a haj- vagy bőrprobléma huzamosabb ideig fennáll, vagy ha napi száz szálnál több hajszálunkat veszítjük el.

A bőrgyógyászati vizsgálat során felveszik a beteg anamnézisét, vagyis számba vesznek minden olyan tényezőt, mely hatással lehet az adott problémára – korábbi és fennálló betegségek, gyógyszerek szedése, táplálkozási szokások, terhesség, menopauza, stb. Az orvos szabad szemmel felméri a haj és a fejbőr állapotát, a korpásodás, a hajhullás mértékét, kiterjedését, minőségét. Ha szükségesnek ítéli, további vizsgálatokra – pl. laborba, gócvizsgálatra, nőgyógyászhoz, belgyógyászhoz, fogorvoshoz – küldheti a beteget, hiszen a problémák hátterében számos tényező állhat, többek között egyes betegségek, gyulladás, tápanyaghiány, pszichés problémák.

Műszeres vizsgálatok

A hajhagymák és a fejbőr alaposabb vizsgálata nagy felbontású mikroszkóp segítségével lehetséges. A hajhagyma és a faggyúmirigyek behatóbb tanulmányozásához vizsgálattól függően szükség lehet mintavételre is: hajszálak eltávolítására,vagy ritkábban a fejbőrből vett szövetminta kimetszésére is.

A haj vizsgálatának hagyományos módszere során a problémától függően a fej meghatározott területeiről nagyobb számú, kb. száz hajszálat távolítanak el, majd mikroszkóp alatt megvizsgálják a hajhagymák állapotát. A trichogramnak is nevezett módszerrel megállapítható, hogy a hajszálak éppen milyen növekedési fázisban vannak, és milyen ok, például hormonális eltérés vagy tápanyaghiány állhat a hajhullás hátterében.

Kétségtelenül barátságosabb vizsgálati típus az, amelynél nincs szükség hajszálak kitépésére. Ehhez digitális dermatoszkópot, más néven mikrokamerát használnak, ami gyakorlatilag egy számítógépre kötött nagy felbontású mikroszkóp, mely kifejezetten a bőr felszínének vizsgálatára alkalmas. A mikrokamera és a benne lévő megvilágítás segítségével látható válik a haj állapota, a fejbőr zsírosodása, a rajta lévő gombatelepek, és a kamerához való szoftver arra is alkalmas, hogy felmérje a haj sűrűségét és kiszámolja a különböző növekedési fázisban lévő hajszálak arányát.

Jó tudni, hogy a hajvizsgálat előtti napokban általában nem tanácsos hajápoló termékeket használni, illetve pár héttel korábban a hajfestés sem javasolt – erről a kezelőorvos a vizsgálat egyeztetésekor minden bizonnyal tájékoztatást ad.

Más betegségekhez hasonlóan a hajproblémákra is igaz, hogy attól, mert a szomszédunknak bevált egy kezelési módszer, az nem feltétlenül lesz hasznos nekünk is, hiszen például a hajhullás vagy a korpásodás hátterében számtalan különböző probléma állhat, még hasonló tünetek esetén is. Az öngyógyítás helyett tanácsos inkább szakember segítségét kérni.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/hajvizsgalat