Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Többen leszünk asztmások és allergiások a klímaváltozás miatt

Amellett, hogy árt a Földnek, a klímaváltozás gyakoribbá teheti az asztma és az allergiás megbetegedések előfordulását, és súlyosbíthatja a tüneteiket egy friss kutatás eredményei szerint.

Az éghajlatváltozás nagyobb kockázatnak teszi ki az allergiás és asztmás betegeket, mivel megnyújtja a pollenszezon hosszát, növeli a levegő ózontartalmát, és kiterjeszti a rovarok élőhelyeinek határát – írja a Health Day News.

„A klímaváltozás minden területre kihat. A csapadékos területek még csapadékosabbak lesznek, a szárazak pedig még szárazabbak” – mondja Jeffrey Demain, a kutatást végző az Alaszkai Allergia-, Asztma- és Immunológiai Központ igazgatója, a Washingtoni Egyetem docense. Elmondása szerint ezen változások miatt egyre több lesz az asztmás és allergiás beteg: a csapadékos vidékeken a penészallergiák, míg a szárazabb területeken inkább a pollenek és egyéb lebegő allergének okoznak majd egyre több problémát.

„Jelentős eltolódás volt megfigyelhető az ökoszisztémában a téli hőmérséklet-emelkedés miatt, és minél korábban olvad el a hó, annál korábban kezdődik a pollenszezon is” – mondja Demain. 

A magasabb hőmérséklet vonzza a rovarokat is. Ezelőtt Alaszkában nemigen fordultak elő csípést okozó rovarok, de a közelmúltban Észak-Alaszkában a méhcsípés miatt orvoshoz fordulók aránya 620%-os növekedést mutatott.

Demain szerint „az éghajlat megváltozik, mégpedig soha nem látott ütemben. Akár természetes folyamatról van szó, akár az emberi tevékenység az oka, itt az ideje felismernünk, mi történik.”

A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/klimavaltozas-asztma-allergia