Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Agysérülést gyógyíthat a zsírszövet

Új reményt kínál a baleset okozta agykárosodás kezelésére az a technika, amely lehetővé teszi, hogy a sérült agysejteket a beteg saját zsírszövetéből származó őssejtekkel pótolják.

Az őssejtekkel történő gyógykezelés az orvostudomány különböző területein a legfontosabb kutatási irányok közé tartozik. Feng Lin, a BMSN (Bio-Matrix Scientific Group) kutatási igazgatója bejelentette: a legújabb vizsgálataik eredményei alapján azt remélik, hogy az agysérült betegeknek saját zsírszövetükből nyert sejtek segítségével pótolni tudják az elpusztult vagy működésre képtelenné vált agyszövetet.

"Jelenleg nincs megfelelő módszer arra, hogy a baleset következtében tönkrement agysejteket újraéleszthessük vagy pótolhassuk – mondta Lin. – Az idegsejtek általában elvesztik azt a képességüket, hogy sérülés után rendbe hozzák a szomszédos sejtekkel korábban működő kapcsolatrendszerüket. Azt reméljük, hogy a zsírszövetből kiszívott sejtekből olyan őssejtek nyerhetők, amelyek segítik a sérült idegsejtek újjáépülését, vagy akár átvehetik azok tevékenységét".

A kutató laboratórium munkatervét pályázat útján az amerikai hadsereg egészségügyi szolgálatához kívánja benyújtani. Kezelést igénylő koponyasérüléseket jelenleg elsősorban az Irak és Afganisztán területén szolgáló amerikai katonaság tagjai szenvednek el: a különböző terrorista támadásokban megsebesülők közül minden harmadik katonának van agysérülése.

Az ilyen fajta agyi károsodás a háborús eseményeken túlmenően autóbalesetek, erőszakos cselekmények vagy sportolás során fordul elő. Az érintettek többsége élete végéig bénulásokkal küzd, de a súlyos gondolkodászavar vagy lelki károsodás is gyakori.

A kutatók azzal érvelnek, hogy a zsírszövet a szinte korlátlanul nyerhető őssejtek legnagyobb raktára. A témával foglalkozó szakemberek egyelőre érdeklődéssel várják, hogy a BMSN laboratórium eredményeiről részletesebb tájékoztatás is megjelenjen.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/zsirszovet-agyserules