Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Tudta? A szívelégtelenség halálosabb, mint a rák

A mind gyakoribb szívelégtelenség több szenvedést jelent a betegnek és nagyobb terhet a társadalomnak, mint a rosszindulatú daganatok bármelyik formája – állapította meg egy svédországi vizsgálat.

A közvélemény-kutatások adatai azt mutatják, hogy mind a betegnek, mind hozzátartozóik számára a rosszindulatú daganatos betegségek jelentik a legnagyobb terhet. Ehhez képest egy nemzetközi kutatócsoport vizsgálatából az derült ki, hogy a rák korántsem a leggyakoribb és legsúlyosabb kimenetelű betegség, ami az embereket sújtja.

Simon Stewart és munkatársai több mint másfél millió svéd beteg 1988 és 2004 között bekövetkezett kórházi felvételének körülményeit vizsgálta meg. A skandináv országban a 20 évesnél idősebbek első kórházi felvételének oka másfélszer gyakrabban volt keringési elégtelenség, mint valamilyen rosszindulatú daganatos betegség. Ez a meghökkentő különbség mind a férfiaknál előforduló rákfajták esetén, mind a női daganatos betegségekkel kapcsolatban érvényesült.

A szívelégtelenség okozta halálozás is nagyobb volt, mint a daganatos betegségekben szenvedőké. A vizsgált években a svédek közül 196 400 ember fejezte be életét szívelégtelenség következtében, míg rák miatt 131 ezer haláleset került nyilvántartásba. A várható életkilátásokat tekintve is többen haltak meg idő előtt szívelégtelenségben, mint gyomorrákban, prosztatarákban vagy a nőket érintő rosszindulatú daganatos betegségekben. Előbbi az adatok szerint a társadalom és a gazdasági élet szempontjából is lényegesen nagyobb terhet jelentett, mint a rák.

Korábbi statisztikák alapján is kimutatták már, hogy szívbetegségek következtében többen halnak meg, mint daganatos betegségek, malária és AIDS miatt együttvéve.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/szivelegtelenseg-rak