Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Egy-két pohár ital karcsún tart

Könnyebben tartják meg egészséges testsúlyukat azok a nők, akik naponta egy-két pohár vörösbort, sört vagy röviditalt elfogyasztanak, mint azok, akik egyáltalán nem isznak alkoholt – közölték amerikai kutatók.

A bostoni Brigham and Women's Hospital munkatársai több mint 19 ezer normál testsúlyú, 39 évesnél idősebb amerikai nőt kérdeztek ki italozási szokásaikról, majd 13 éven át figyelemmel követték őket.

A megkérdezettek legtöbbje (38 százaléka) azt vallotta, hogy egy csepp alkoholt sem iszik, egyharmaduk pedig mértékletesen, azaz naponta átlagosan 5 grammnál kevesebb szeszes italt fogyasztott. 20% napi 5-15 gramm, 6% 15-30 gramm, 3% pedig 30 grammnál is több alkoholt fogyaszt. (Egy pohár ital általában 10 gramm alkoholt tartalmaz.)

A 13 éves követési periódus alatt az eredetileg normál testsúlyú nők 41 százaléka lett túlsúlyos vagy elhízott – a legkisebb eséllyel azok, akik 15-30 gramm alkoholt vettek magukhoz naponta valamilyen formában. A legtöbbet azok a nők híztak (átlagosan 3,63 kilogrammot), akik egyáltalán nem ittak alkoholt.

Lu Wang kutatásvezető szerint az alkoholt fogyasztó nők fizikailag aktívabbak voltak, mint azok, akik egyáltalán nem ittak. A szakember úgy véli, a mérsékelt alkoholfogyasztás hatására a nők több energiát égetnek el, mint amennyit az alkohollal magukhoz vesznek, ez magyarázhatja a felmérés eredményét. A kutató és társai azonban óvnak attól, hogy a nők az alkoholt használják az elhízás elleni küzdelmük eszközeként, hiszen az italozással számos egészségügyi és pszicho-szociális probléma is összefüggésbe hozható.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/alkohol-hizas-nok