Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Orvos nélkül pontosabb a vérnyomásmérés

Régóta ismert az ún. fehér köpeny szindróma, amelynek lényege, hogy az orvosi rendelőben mért vérnyomás magasabb, mint az otthon, az orvos jelenléte nélküli érték. Egy ausztrál orvoscsoport szerint ezt a magas vérnyomású betegek kezelése során figyelembe kell venni.

A fehér köpeny láttán megemelkedő vérnyomás-emelkedés akkor is bekövetkezhet, ha a páciens ismeri orvosát, jó az orvos-beteg kapcsolat. Geoffrey A. Head és munkatársai 8575 beteg megfigyelése alapján a rendelői vérnyomásmérés és a vérnyomásmérő automata használatát hasonlította össze.

A beteg által 24 órán át viselt automata vérnyomásmérő Magyarországon is jól ismert és sok orvos használja. A nagyszabású ausztrál tanulmány során a kutatók egyértelműen bizonyították, hogy a rendelőben, napközben az orvos által mért vérnyomás lényegesen magasabb volt, mint az automata által mért átlag. Az is kitűnt, hogy az orvos magasabb vérnyomást mért ugyanannak a betegnek, mint asszisztense.

Graham MacGregor, az angol Blood Pressure Association elnöke rámutat, hogy ez a vizsgálat igazolja, milyen jelentős hatása lehet a vérnyomás mérésekor a körülményeknek. A hatékony kezeléshez szükség van a beteg önmérése során vezetett vérnyomásnapló adataira és időnként az automata vérnyomásmérő használatára is.

A vérnyomásmérő automata nem csak személytelen, ezért semleges, objektív adatokat szolgáltat, de ismételt mérései azt is megmutatják, hogyan alakul a vérnyomás szintje napszakok szerint, nappal vagy éjszaka, miképpen módosul hajnalban, ébredés során. Így az orvos módosíthatja a gyógyszeres kezelést, a tabletták bevételének időpontját.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/vernyomasmero-automata