Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Megrövidítik az életet a mini stroke-ok

Ausztrál kutatók kiszámították, hogy akik enyhe agyi érbetegséggel (úgynevezett mini stroke-kal) kerülnek kórházba, azoknak 20 százalékkal nagyobb az esélyük arra, hogy nem élik túl a következő kilenc évet.

Magyarországon évente körülbelül 40-50 ezer embert ér utol az átmeneti agyi vérszegénységgel járó roham (orvosi kifejezéssel tranziens ischaemiás roham, angolból rövidítve TIA). Mivel a tünetek gyakran nem egyértelműek, sokszor átsiklanak felette, így valószínűleg sokkal többször történik meg, mint ahányszor valóban észreveszik.

A Journal of the American Heart Association című folyóiratban megjelent kutatási anyaghoz 2-9 éven át több mint ezer olyan beteget követtek nyomon, akik 2000 és 2007 között kerültek kórházba TIA-val, Új-Dél-Walesben, Ausztráliában. Ezt követően rögzítettek minden egyes orvosi eseményt velük kapcsolatban.

Melina Gattellari az Új-Dél-Wales Egyetemről elmondta: „A TIA nem követeli a beteg életét, de megnő a kockázatuk a korai agyvérzésre, és az olyan problémákra, melyek ronthatják az életkilátásaikat.” Munkatársaival együtt azt is felfedezték, hogy minél idősebb korban jelentkezik a betegség, annál kedvezőtlenebb hatásokkal jár az átlagos népességgel összehasonlítva. 50 éves kor alatt csak kisebb eltérést találtak, de 65 év felett már jelentős különbségeket véltek felfedezni. 

Dr. Sharlin Ahmed, a Stroke Szövetségtől a következőket fűzte hozzá: „A TIA egy figyelmeztető jel, kezelése nélkül pedig minden negyedik betegnél jelentkezik az agyvérzés. Az eredmények rámutatnak arra, mennyire fontos azonnali orvosi segítséget kérni az agyvérzés tüneteinek jelentkezése esetén, még akkor is, ha azok rövid időn belül maguktól elmúlnak.”



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/mini-stroke