Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Hat gyakori tévhit az alvásról

Az emberek többségével időnként előfordul, hogy egy vagy több éjszaka nehezen tud elaludni, illetve rosszul alszik. Ilyenkor érdemes tisztában lenni azzal, hogy mi segíti, és mi hátráltatja a jó alvást. Az  EatingWell magazin tanácsai következnek.

Tévhit: Jó a TV mellett elaludni.
Az igazság: A televízió mesterséges fénye elnyomja az alvást segítő melatonin hormon termelését, azt ugyanis a sötétség váltja ki. A mesterséges fény ezen kívül a nappal és az éjszaka váltakozásán alapuló napi bioritmusunkat is felborítja.

Tévhit: Egy pohár bor lefekvés előtt elősegíti a pihentető alvást.
Az igazság: Mivel az alkohol szedatív hatású, az alkoholos italok fogyasztása segít ugyan elaludni, de már két ital után rosszabbul alszunk, és gyakrabban felriadunk éjszaka. Ez a hatás ráadásul nők esetében rosszabb. Néhány órával az elalvás előtt tehát már érdemes kerülni az alkoholfogyasztást.

Tévhit: Az esti edzés ébren tart éjszaka.
Az igazság: Ha lefekvés előtt három órán belül edzünk a konditeremben vagy kocogunk, ez a nem akadályozza az elalvást. Az alvás minőségét azonban ronthatja.

Tévhit: Egy csésze gyógyteától hamarabb elalszunk.
Az igazság: Igaz ugyan, hogy a kamilla, a citromfű, a komló és a golgotavirág is híres nyugtató, alvássegítő tulajdonságairól, hatékonyságukat az Amerikai Alvásgyógyászati Akadémia szerint klinikai kísérletekkel még nem támasztották alá.

Tévhit:Hétvégén be lehet pótolni az elmaradt alvást.
Az igazság: Ha hetente egyszer vagy kétszer rosszul, vagy keveset alszunk, azt még be lehet pótolni. Ha azonban ennél gyakrabban nem alszunk éjjelente, egyre nehezebb ellensúlyozni az alváshiányt.

Tévhit: Egy bögre meleg tej segít elaludni.
Az igazság: Az elmélet szerint a tej triptofánt tartalmaz, ami az agyba kerülve szerotonint termel, kísérletekben azonban nem befolyásolta az alvásmintát. Art Spielman, a New York-i City University szakértője elmondta, hogy a triptofántartalmú élelmiszerek nem váltják ki ugyanazt a hatást, mint a tiszta triptofán, mert az ilyen élelmiszerekben lévő többféle aminosav egymással vetélkedve próbál az agyba jutni.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/alvas-tevhitek