Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Vénás betegség: Nem csak csúnya, veszélyes is

Kozmetikai rendellenességként könyvelik el sokan, ha combjukon, lábszárukon elszíneződött hajszálerek, úgynevezett seprűvénák jelennek meg, vagy duzzanatokat, megvastagodott ereket észlelnek. Pedig egészen másról van szó, vénás betegségről, amelynek – ha időben nem kezdik el orvosolni – súlyos következményei lehetnek.     

Civilizációs betegség

A megállapítással egyetért Mogán István érsebész főorvos is, a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság elnöke, aki gyakorló orvosként naponta szembesül vénás kórképekkel.

- Civilizációs betegségről van szó. A test teljes súlya az alsó végtagokon nyugszik, tehát – kis túlzással – a két lábon járás az alapvető oka a vénás betegségeknek – magyarázza.

-A vénáknak fontos szerepük van. A test szöveteiből szállítják az elhasznált és bomlástermékekkel teli vért a szív felé. Az egészséges vénák ezzel a feladattal könnyen megbirkóznak, de idővel a vénák kitágulnak és a bennük lévő billentyűk sem zárnak tökéletesen, ezért a pangó vér sejtes elemei, valamint a plazma az erek falán át a környező szövetekbe szivárog. A szövetközi állományban felhalmozódnak a bomlástermékek, és a bőr vérellátása romlik. A kitágult érszakaszok hajlamosak a gyulladásra, valamint egyéb kellemetlen tüneteket is produkálnak, amelyekből akár trombózis, visszeres vérzés vagy lábszárfekély is kialakulhat.

Alapjában véve örökletes hajlamról van szó, de ez nem jelenti azt, hogy bele kell nyugodni a tünetek megjelenésébe. A folyamat fiatal korban kezdődik, tehát előbb-utóbb a laikus is észreveszi, ha bőre elszíneződik, szokatlan duzzanatok jelennek meg az alsó végtagjain, „nehézláb érzése” van, éjjel gyakran fordul elő görcsös fájdalom a vádlikban.

Korai szakaszban kezelhető

A betegség korai szakaszban kezelhető, és a folyamat előrehaladása megállítható, éppen ezért szükséges azonnal szakorvos segítségét kérni, mert később sokkal hosszadalmasabb a krónikus vénás elégtelenséget kordában tartani.

A modern diagnosztikai eszközök – mint például az ultrahangos Doppler-vizsgálat – gyors és biztos tájékoztatást adnak az orvosnak az erek állapotáról, és a személyre szabott terápiát ennek megfelelően lehet megkezdeni.

A beteg is sokat tehet önmagáért, életmódváltással, több mozgással, sporttal – az úszás, a kerékpározás, a séta különösen hasznos. De a megfelelő diéta alkalmazása, a testsúlycsökkentés, a zsíranyagcsere karbantartása, a lábtorna, megfelelő cipő viselése is kedvezően befolyásolja a tünetek alakulását.

A terápia összetett, sokan különféle kenőcsökkel, gyógynövények alkalmazásával is próbálkoznak, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító szereket alkalmaznak. Gyakran kompressziós gumiharisnya viselését ajánlja a szakorvos, de a szájon át bevehető tabletták mellett injekciókúrára is van mód, és a legújabb műtéti eljárásoktól jó eredmények remélhetők.

A főorvos elmondja, hogy az 1968-ban alakult társadalmi-szakmai társaság igyekszik a legmodernebb gyógyászati eljárásokat, technikákat megismertetni a szakmával, amely ma már interdiszciplináris, vagyis nemcsak az angiológusok és érsebészek tartoznak bele, hanem a belgyógyászok és radiológusok is.

Bár a vénás betegségek gyakoriságukra való tekintettel népbetegségnek számítanak Magyarországon, a lehetőség adott, hogy széles körű tájékoztatás, a legújabb szakmai eredmények alkalmazása révén a jövőben csökkenjen a betegszám, egyre kevesebben szenvedjenek a fájdalmas, egészséget romboló és esztétikailag is lehangoló tünetegyüttestől.

VenoprotEP: érvédő hatású gyógyszer

Bármi is az oka a visszeres panaszok létrejöttének, fontos, hogy erősítsük az erek falát, és gátoljuk a vénák tágulását. A VenoprotEP egy olyan vény nélkül kapható gyógyszer, ami a vénák tágulásának gátlása mellett növeli a hajszálerek ellenállását is. Ha idült vénás elégtelenségben szenved, a gyógyszer segíthet az alábbi panaszokon:

• nehézláb érzés

• feszülés

• fájdalom

• éjszakai lábikra görcs

A patikákban kapható gyógyszer alkalmas a heveny aranyeres panaszok kezelésére is.

 

Megnézem a VenoprotEP-et >> [1]

 

Szponzorált tartalom

 



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/venas-betegsegek-labszar