Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Melyek a legjobb szépészeti eljárások?

Manapság az ember számtalan szépészeti beavatkozás közül válogathat, ha úgy dönt, hogy így szeretne megszabadulni felesleges zsírpárnáitól, vagy netán szebb, feszesebb bőrre vágyik. De mi alapján lehet eldönteni, ezek közül a módszerek közül melyik a leghatékonyabb, a legbiztonságosabb, és nem mellesleg, melyiknél számíthatunk a legtartósabb eredményre?

Murad Alam, a Northwestern Egyetem Feinberg Orvosi Karájának bőrgyógyász- és esztétikai sebésze megpróbálta összegyűjteni a különféle, manapság elérhető eljárásokat. Elmondása alapján a legismertebb, bizonyítottan hatékony eljárások közé tartozik az idegtoxinok beinjekciózása a bőrbe feszesítés céljából (vagyis a Botox-kezelés), a zsírleszívás, valamint a visszerek, a rozácea, illetve a nem kívánatos barna foltok ellen alkalmazott lézeres kezelések, melyet akár végleges szőrtelenítés céljából is igénybe lehet venni.

Az újabb, kevésbé ismert módszerek során akár infravörös sugarak vagy ultrahang segítségével is lehetséges a bőr feszessé tétele, lézerfénnyel tüntethető el a zsír, a zsírsejtek ellen pedig fagyasztással vehetik fel a harcot a szakemberek. Ezeket a módszereket már jóváhagyta az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hivatala (FDA), de – mivel viszonylag új keletű módszerek – hosszútávú hatásaik még nem ismertek.

Alam hozzátette, hogy a különféle kozmetikai eljárások és eszközök tesztelését számos akadály nehezíti. Az egyik, hogy, mivel az Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hivatal kevésbé szigorú ezekkel az eljárásokkal szemben, mint a gyógyszerekkel szemben, a cégek nem érzik szükségét a szélesebb körű kísérleteknek, így gyakran 50 vagy 100 alanyt is elégnek éreznek egy új eljárás teszteléséhez. Miután pedig már jóváhagytak egy eljárást, még kevésbé érzik motiváltnak magukat abban, hogy további kísérleteket végezzenek, vagy hogy összevessék egymással a különféle módszereket.

Ezért aztán ha valaki szépészeti műtétre adná a fejét, Alam szerint akkor tesz a legjobban, ha tapasztalt szakemberhez fordul, aki nem ma kezdte a szakmáját, és akinek több módszerre is rálátása van, így képes segíteni a döntéshozatalban.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/legjobb-szepeszeti-eljarasok