Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Fokozza az érzelmeket az alváshiány

Kutatási eredmények szerint az alváshiány jelentősen megnöveli a különböző érzelmek intenzitását, különösen a szorongásra hajlamos emberek esetében.

A Kalifornia Egyetem Alvás- és Idegi Képalkotó Laboratóriumának szakértői 18 egészséges felnőtt agyi aktivitását figyelték meg funkciós mágneses rezonancia vizsgálattal (fMRI): az egyik vizsgálatra kipihenten, a másikra egy álmatlan éjszakát követően érkeztek a résztvevők. A vizsgálatok során a résztvevőket potenciálisan negatív és semleges érzelmi hatásoknak tették ki.

Az fMRI eredményei szerint az alváshiány jelentősen fokozta az agy mély érzelmekért felelős központjában az érzelmek kialakulását megelőző állapot intenzitását, különösen a negatív és kellemetlen emlékek tárolásáért felelős amygdalában. Egyes önkénteseknél az alváshiány akár 60 százalékkal is növelhette az érzelmek intenzitását.

A kutatók rájöttek arra is, hogy az alváshiány kellemetlen mellékhatásai nagyban függnek attól is, mennyire hajlamos valaki a szorongásra. A szorongásra leginkább hajlamos résztvevők szenvedtek legjobban az alváshiány miatt.

„Az érzelmek előkészítése rendkívül fontos agyi folyamat és egy alapvető túlélési mechanizmus – mondta Andrea Goldstein, az Alvás- és Idegi Képalkotó Laboratórium munkatársa. – Kutatási eredményeink szerint már egyetlen álmatlan éjszaka is jelentősen befolyásolhatja ennek az agyi folyamatnak az optimális működését, különösen a szorongásra hajlamos egyéneknél. Mivel az alvásidő lerövidülése nagyban jellemző a modern társadalomra, érdemes odafigyelni, főleg ha hajlamosak vagyunk az érzelmi instabilitásra.”

A részletes kutatási eredményeket Bostonban, a 26. éves SLEEP konferencián ismertették.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/szorongas-erzelmek-alvashiany