Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Az inka patika titka: a macskakarom hatásai

 Fogyókúrázóknak: Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

A macskakarom (uncaria tamentosa) a perui őserdők mélyéről indult el világhódító útjára. Az őserdők lakói elsősorban gyulladáscsökkentőként, fertőzések kezelésére, daganatos elváltozások gyógyítására és ízületi panaszok enyhítésére használták.



A macskakarom (Uncaria Tomentosa) kúszónövény, az őserdői fáira kapaszkodik erős tüskéivel, karmaival. Az Amazonas hegységeiben és folyópartjain, a brazil és perui őserdőkben honos növény. Akár a 30 méteres hosszúságot is eléri, teljes kifejlődéséhez, érettségéhez 15-20 évre van szükség. Bár az indiánok a növény leveleit és gyökerét is felhasználják a gyógyításhoz, a fontos hatóanyagok legnagyobb mennyiségben a növény belső kérgében és az ehető háncsrétegben találhatók.

Hatásai

A macskakarom felhasználási lehetőségeit sok kutatás vizsgálta, melyek a gyógynövény több hatását igazolták.
• Immunerősítő: fokozza a fehérvérsejtek aktivitását, az ellenanyagok termelődését, az idegen sejtek és kórokozók eltávolítását.
• Csökkenti a vírusok, baktériumok és egyéb mikroorganizmusok elszaporodását.
• Csillapítja a gyulladásokat, elősegíti az ödémák gyorsabb megszűnését, enyhíti a fájdalmat.
• Említésre méltó hatást lehet vele elérni az arthritis (ízületi, gyulladás), a bursitis (nyálkatömlő-gyulladás) és a gastritis (gyomornyálkahártya-gyulladás) kezelésénél.
• Sejtvédő (antioxidáns) tulajdonságának köszönhetően segíti a szervezet regenerálódását.
• Csökkenti a trombózis kialakulásának esélyét, javítja a kis erekben a keringést.
• Csökkenti a bőr akut és krónikus gyulladásait.

------------------------------------------------------HIRDETÉS-------------------------------------------

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék:

38 800 Ft HELYETT 15 990 Ft!

Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetünk benne. Füst- és szagmentes!

Megnézem a légkeveréses halogén főzőkészüléket >> [1]

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hatónyagai

Összetevőit tekintve a természetben a macskakaromnak két típusa fordul elő. Az egyik típus POA-t tartalmaz (pentaciklikus oxidol), míg a másikban a POA mellett TOA (tetraciklikus oxidol) is megtalálható. A POA a szervezet védekezőrendszerére van hatással, azon belül is a celluláris immunrendszerre, míg a TOA a központi idegrendszerre gyakorol hatást. A gyógyhatás szempontjából a TOA nemkívánatos vegyület, mert csökkenti a POA immunerősítő hatását, így aztán azok a szerek a legkeresettebbek, melyek TOA-mentesek.

Bánjunk vele óvatosan!

Német, osztrák és olasz kutatók szerint a macskakarom kedvező tulajdonságai közül kiemelendő, hogy még magas koncentrációban sem bizonyul toxikusnak. Bár nem mérgező, mégis vannak esetek, amikor nem célszerű fogyasztani. Nagyobb adagban használva esetleg fokozhatja a vetélés veszélyét, terhesség idején tehát nem szabad használni.

Érzékenyebb gyomrúaknál irritálhatja a gyomornyálkahártyát, ami gyomorfájást válthat ki; fekélyesek vagy arra hajlamosak inkább ne szedjék. Mint minden növény, ez is válthat ki allergiát az arra hajlamosaknál, ezért náluk feltétlen érdemes a használat megkezdése előtt nagyon kis adaggal próbát tenni.

A macskakarom szedése mellett nem tanácsos más, az orvos által előírt gyógyszerek használatát abbahagyni, orvosi konzultáció nélkül alkalmazni. Nem helyettesíti sem az orvosi kontrollt, sem az orvosi kezelést.

Létfontosságú jövedelem

A macskakarom iránti világszerte fokozódó érdeklődés oly mérvű, hogy gondatlan begyűjtés esetén akár 2 év alatt kipusztulhatna az őshonos növény. A perui kormány törvényben tiltotta meg a macskakarom nem regenerálódó háncsrészeinek begyűjtését, mellyel gátat szabhat az állomány kipusztulásának A gyógyításban használatos kéreg visszanő, ha azonban a gyökeret éri sérülés, akkor a növény elpusztul.

Áldásos hatásai mellett fontos megemlíteni, hogy a növényt az amazonasi őserdőkben az ökológiai szempontokat messzemenően figyelembe véve termesztik, s a cserjét termelő ashaninka indiánok is részesednek a piacra kerülő termékek nyereségéből. Ez az állandó jövedelemforrás biztos megélhetést jelent számukra, s így nem kényszerülnek arra, hogy más növények termesztése érdekében kivágják a Föld oxigénháztartásában rendkívül fontos szerepet betöltő esőerdő fáit.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/themes/alter/macskakarom1.htm