Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Ájurvédikus kezelések

India sok ezer éves tudása, hagyománya Magyarországon is hozzáférhető. Ismerje meg és próbálja ki az ájurvédikus masszázstechnikákat!

A mai modern technika az életünk minőségének mindent felülmúló tökéletesedését kilátásba helyező fejlődésen megy keresztül. Ennek ellenére az ember mégis szenved, hisz kezd rádöbbenni: az egészség és a boldogság anyagelvű alapokon nyugvó megközelítésébe vetett hit tévedései egyre nyilvánvalóbbak. Ezzel összefüggésben a nyugati világ figyelme és érdeklődése egyre inkább az ájurvéda, India több ezer éves gyógyító és filozófiai rendszere felé irányul.

Az ájurvéda szó az élet tudományát jelenti, mely lévén eme tudomány kimeríthetetlen tárházából életünk minden területére vonatkozó hasznos ismereteket meríthetünk egészségünk megőrzése érdekében. A bölcsesség emez óceánjának odaadó felfedezői évszázadok óta egyesítik személyes tapasztalataikat és megfigyeléseiket az ájurvédikus tudással azért, hogy olyan rendszert dolgozzanak ki, amely egyszerre időálló és korszerű. Az ájurvéda méregtelenítő módszerinek, valamint fiatalító kúráinak szerves részét képezik a masszázskezelések, melyekkel kezelőink odaadóan törekednek arra, hogy autentikus körülmények között, tradicionális olajokat és módszereket alkalmazva segítsék kiegyenlíteni az Ön testi, tudati, szellemi, valamint a környezeti dinamikus egyensúlyának állapotát.

Abhyanga

Két masszőr által végzett testmasszázs, meleg gyógyolajjal, mely során a kezelők hét testpozitúrában végeznek szinkron mozdulatokat a test két oldalán. A felhasználásra kerülő autentikus masszázsolaj típusát személyre szabottan határozzuk meg és választjuk ki, mely felszívódik a bőr mélyebb rétegeibe, majd a keringésbe kerülve fejti ki áldásos hatását a szervezetre. A meleg gyógyolaj és a masszázsmozdulatok, valamint az érintés varázslatos hatalma együttesen teremtik meg a testi-lelki harmónia állapotát.

Thalodal

Egy masszőr által végzett meleg olajos testmasszázs, melynek fő hatása az idegrendszer nyugtatásában, valamint a keringés és a nyirok serkentésében nyilvánul meg. Mindezek mellett támogatja a bőr lágyságát és oxigén ellátását, az izmok szilárdságát. Nyugodt alvást elősegítő hatása kiváló. Indiában a betegségek megelőzésében nagy szerepe van.

Udwarthanam

E kezelés az indiai gyógyászat egyik legtöbb jótékony hatást felsorakoztató különlegessége. Az Udwarthanam masszázst gyógynövény-őrlemény keverékével végzi két masszőr szinkronban, intenzív, dörzsölő, ugyanakkor fájdalommentes mozdulatokat alkalmazva. A masszázs serkenti a vér- és nyirokkeringést, megerősíti a petyhüdt izmokat. A kezelés az egyik legsikeresebb alakformáló eljárása az ájurvédának. Túlsúlyos embereknél kimondottan hatékony, hisz többszöri alkalmazása esetén zsírégető hatása segít a túlsúly csökkentésében, ízületi problémák kezelésében, valamint a méreganyagok eltávolításában. Tonizálja a bőrt szülést és fogyást követően, csökkenti a narancsbőrt. Bőrradírként jótékony hatással van a bőrre, segít az elhalt hámsejtek eltávolításában, a gyógynövényeknek köszönhetően megújítva, felfrissítve, puhítva azt. Fontos a masszázs után a megfelelő folyadékbevitel, elősegítve ezzel a felszabadult salakanyagok távozását.

Shiroabhyanga

Speciális masszázsmozdulatokat tartalmazó, langyos gyógynövény olajjal végzett masszázs, mely alaposan átdolgozza a fej, a nyak és a vállöv régióit. Intenzíven dolgozik a hajas fejbőr területén. Feszültségoldásra, stresszes állapotok enyhítésére kifejezetten alkalmas, de nagyon hatásosan helyt áll az alvászavarok ellen folytatott harcban. Alkalmas hajhullás és korpásodás orvoslására is. Migrén aktív állapotában, valamint a nyaki nyirokcsomók megnagyobbodása esetén nem ajánlott a kezelés alkalmazása.

Shirodhara

Az eljárás az ajurvéda egyedi és különleges gyöngyszeme. A Shiródhára alkalmazása során gyógynövényolajjal dúsított szezánmagolajat csurgatnak a kliens homlokára, a harmadik szem tájékára, ez jótékony hatást fejt ki a központi idegrendszerre, elősegítve ezzel mélyebb ellazulást. Segít oldani a szellemi kimerültség okozta káros állapotokat, valamint fejfájás és migrén enyhítésére kiváló e módszer alkalmazása. Leghatékonyabban kiegészítő kezelésként, olajos masszázsok után, vagy kúraszerűen alkalmazható.

Swedana

A swedana jelentése: gőzölés, gőzfürdő. Az egyszemélyes gőzszaunát általában masszázsok után használjuk, ugyanis az olajos masszázsok alatt a méreganyagok kioldódnak a szövetekből, majd a gőz hatására folyékonnyá válnak e szükségtelen anyagok így hatékonyabban távoznak el a szervezetből. Nagyon előnyös a merev ízületek lazítására is.

Ájurvédikus talpreflex-zóna masszázs

A láb központi szerepet tölt be az ájurvédában, szinte szent testrészként tekintenek rá. Az ősi technikán alapuló talpmasszázs az ájurvéda tudományának egyik alapköve. Gyógynövény-őrleménnyel történik a kezelés. Ezt Indiában szinte mindenki elsajátítja, már egészen kicsi gyerekek is magas színvonalon végzik. A reflexológián alapuló talpmasszázs során a talp úgynevezett „marma”-pontjain dolgozunk. Alkalmazása során hatással tudunk lenni a belső szervek működésére, valamint harmonizálni tudjuk a szervezet általános állapotát.

Prakruti teszt (alkat meghatározás)

Miben is rejlik az ájurvéda masszázs különlegessége? Az ájurvéda szerint minden egyes embernek egyéni alkata van, melyet a születésünk pillanatában kaptunk és egész életünkön át végigkísér minket. Alkatunk megismerése és követése az indiaiak szerint az egészség kulcsa, mely mindenkori zsinórmértékként szolgál életünk során. Ezt kell táplálnunk a megfelelő életmóddal, táplálkozással, cselekedetekkel, gondolkodással.

Az egyéni alkatot nevezzük Prakrutinak mely a 3 dósa (jelentése hatóerő, életenergia), a váta, pitta, kafa megfelelő kombinációjából tevődik össze. Minden egyes emberi lényben megtalálhatóak ezen hatóerők, csak mindenkiben különböző arányban. Mindenkinél egy vagy két dósa dominál, de ritka esetben előfordulhat, hogy valakinél mindhárom dósa egyforma arányban van jelen.

A Prakruti meghatározásával tudunk következtetni az egyén testalkatára, hajlamaira, öröklött érzelmi beállítottságaira, motivációira, valamint az egyén számára legmegfelelőbb masszázskezelésre és a kezelés során használt olaj típusára.

 



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/ayurvedikus