Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A séta öröme

Nem is gondolná, mi mindenre jó a séta! Testileg-lelkileg frissít, átmozgat, feltölt energiával, sikerélménnyel, segít az egészség megőrzésében, a betegségek elkerülésében – hogy csak néhányat soroljunk a számtalan jótékony hatása közül.

Hatékony, kellemes mozgás

A Naturmed Hotel Carbona fitness instruktora, Gönye Erika több mint tíz éve dolgozik a szállodában, gyógytornász, sportrekreációs oktató és szervező, a harmadik diplomájához a szakdolgozatát idén védi meg a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Egészségfejlesztő Wellness Terapeuta szakán. Arra kértük, mutassa be a séta jellegű mozgásformák előnyeit. - A szálloda sportprogramjai között a vízi tréningek mellett kimagasló szerep jut a nordic walking-nak és a power walking-nak. A séta önmagában is remek mozgásforma, de bottal vagy a karok határozott mozgásával kísérve az egész testet átmozgatja, mégpedig úgy, hogy nem okoz túlzott megterhelést az ízületeknek, és a túlsúly leküzdésében is remek segítséget nyújt. Ahhoz, hogy egy ilyen tréningbe belevágjunk, csak egy sportcipőre és elhatározásra van szükség, hiszen kortól és edzettségi állapottól függetlenül űzhető a finn eredetű nordic walking és az Egyesült Államokból hódító útjára indult erőteljes séta is. Természetesen a nordic walkinghoz szükség van speciális, a testmagassághoz igazodó méretű botra is, amit itt a szállodában mi biztosítunk a vendégek számára. Fontos, hogy edzés előtt közösen bemelegítsünk, és az első néhány alkalom során megtanítsuk a helyes mozdulatokat a mozgásra vágyóknak – mutatta be a hotelben elérhető, népszerű edzésformákat. - Azoknak is érdemes megismerkedni ezekkel a mozgásformákkal, akik csak néhány napot vagy egy-két hetet töltenek a szállodában. Éppen ez a legjobb a Carbonában, hogy rengeteg térítésmentes mozgásforma közül választhatnak azok, akik itt pihennek, nyaralnak. Soha ennél jobb lehetőség nincs arra, hogy szakemberek felügyelete mellett kipróbálják ezeket, és amelyik számukra rokonszenves, azt később a lakóhelyükön is űzhessék. Ráadásul az előbb említett „sportgyaloglásokat” az alapok elsajátítása után már egyedül és akár anyagi ráfordítás nélkül is folytathatják – hívta fel a figyelmet a gyógytornász.

Leggyakoribb a gerinc- és a hátfájdalom

Gönye Erika a munkája során nagyon sok emberrel találkozik. Szakértő szemmel felmérve az ide látogatók egészségi állapotát a legszembetűnőbbnek (és egyben igen elkeserítőnek) azt tartja, hogy szinte mindenki gerincproblémákkal küszködik, már egész fiatal kortól. - Nagyon fontos lenne, hogy már gyerekkorban elkezdődjön a gerinc erősítése, mert csak a megelőzés jelenthet kiutat, csak így érhetjük el, hogy felnőtt korban ne nehezítse meg a mindennapjainkat a gerinc- és hátfájdalom. Tóth Klára és Tóthné Steinhausz Viktória gyógytornászok (PTE Egészségügyi Főiskolai Kar Gyógytornász Szak-Zalaegerszeg) kifejlesztettek egy egészségmegőrző oktatóprogramot kisiskolásoknak, mely kiváló hatásáról magam is meggyőződhettem, amikor kisiskolásoknak oktattam. Ezért vezettük be itt a Carbonában is, hogy a nyári időszakban ideérkező gyerekek és szülők könnyed, játékos formában ismerkedhessenek meg vele. Az elméleti ismereteken kívül a gyerekek megtanulják a gerincbarát magatartásformát (helyes testtartást, ülést, állást, teheremelést, cipelést, stb.). Ezek elsajátítása beépül a mindennapokba, automatikussá válik, így megelőzhető a helytelen testtartás és későbbi gerincproblémák is – ismertette.

Mit érdemes tudni a nordic walkingról?

A kutatások szerint a bot használata 30 százalékkal csökkenti a csípő, térd, bokaízület, és a porckorongok terhelését, komplexen megmozgatja az egész test izmainak 90 százalékát. Erősíti a felsőtestet, a karizmokat, a tenyér folyamatos nyitása-zárása egy pumpáló mozgással javítja a vénás vér visszaáramlását, mely az általános vérkeringés-gyorsulás mellett különösen előnyös. Erősíti a hátsó comb, csípő, popsi izmokat, mivel a bot segítségével megnő a lépéshossz, erősíti a csontozatot, ezáltal csökkenti a csontritkulás kockázatát, javítja a testtartást, oldja a nyaki és vállövi izmok feszültségét. A botok biztonságosabbá teszik a járást, a szervezet 20-46 százalékkal több kalóriát éget el így, mint normál gyaloglásnál. Javul az állóképesség, megnő a szervezet oxigénfelvétele és ez a javuló vérkeringés mellett serkenti az agyműködést, a gondolkodást. Szabadban végezhető, ahol kiszellőztethetjük magunkból a gondolatokat, és edzés után kellemes érzést, nyugalmat, kiegyensúlyozottságot biztosít.

További információk: www.carbona.hu [1]

(x)



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/carbona_seta_orome