Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (http://new.vital.hu)

A pikkelysömörös bőr különleges ápolásáról

A magyar lakosság körülbelül 1,5-2 százalékát érintő pikkelysömör ugyan gyógyíthatatlan bőrbetegség, de az egyre korszerűbb terápiáknak köszönhetően a viszketéssel, hámlással, égő érzéssel járó tünetek hosszabb időre is teljesen megszüntethetők. A pikkelyszerű, gyulladt kiütések ugyan nem az egész testfelületen okoznak problémát, de a beteg bőr egésze speciális ápolást igényel.

A pikkelysömörös bőr rendkívül érzékeny, sérülékeny és nagyon száraz; a tüneteket mutató bőrfelületeken kívül is különleges bánásmódot igényel. Különösen fontos a plusz odafigyelés, ha a betegnek mellékhatásokkal járó készítmények alkalmazására is szüksége van.

A pikkelysömörről

A pikkelysömör (psoriasis, a görög psao, jelentése vakarni szóból) egy jóindulatú, krónikusan zajló gyulladásos bőrbetegség. Létrejöttének oka a szervezet immunsejtjeinek zavara. Az immunrendszer hibás parancsot kap, így az egészséges bőrsejteket támadja meg és felgyorsítja a bőrsejtek növekedési ciklusát. A normális sebességű hámlás helyett a sejtek felhalmozódnak és kiütéseket hoznak létre. A pikkelysömör tünetei lehetnek olyan enyhék, hogy az érintettet nem zavarják, de lehetnek olyan súlyosak is, hogy életminőségét jelentősen befolyásolják. A betegségnek többféle megjelenési formája van és a test legkülönbözőbb pontjait érintheti. A bőrön, hajas fejbőrön, a körmökön - és extrém ritka esetben a nyálkahártyán – kívül érintettek lehetnek az ízületek is (Psoriasis-Arthritis). A pikkelysömör tünetei bármely életkorban megjelenhetnek, jellemzően azonban 15-35 éves kor között jelentkeznek. A férfiakat valamivel gyakrabban sújtja a betegség, mint a nőket. Pontos kiváltó okát máig nem ismerjük. Előfordulásában családi halmozódást figyeltek meg, tehát szerepet játszik az örökletes tényező is, de ez még nem vezet feltétlenül a tünetek megjelenéséhez. A további kiváltó okok között a stressz, bizonyos gyógyszerek szedése és a bőr sérülései szerepelnek.

A pikkelysömörös bőr helyes ápolása

A pszoriázisos beteg bőre nagyon érzékeny és legtöbbször extrém száraz is, így kerülnie kell a hosszú ideig illetve túl meleg vízzel történő zuhanyozást és az illatos fürdőket. Utóbbiak és a kozmetikai, illetve alkalikus, univerzális szappanok károsítják a beteg bőr megmaradt, vékony bőrvédő zsírrétegét. Sok illatanyag bőrirritációt, gyulladást vált ki, így a bőr ideális ápolására válasszunk olyan illat - és színezőanyag-mentes kozmetikumot, ami biztosítja a bőr nedvesség- és zsírtartalmát. Szerencsés, ha a kozmetikum gyulladáscsökkentő hatású anyagot is tartalmaz és az ápoláson túl megnyugtatja az égő, viszkető foltokat. A bőr csak rövid ideig érintkezzen a lehetőleg langyos vízzel.

Nedvességpótlás

„Saját erejéből” a pikkelysömörös bőr nem képes elegendő nedvességet megkötni. A nedvességpótló testápolókat szivacs módjára szívja magába, majd pár perc elteltével ugyanolyan szárazzá válik, mint a krémezés előtt volt. Erre a problémára is kínálkozik jó megoldás. Régóta ismertek olyan anyagok, amelyek képesek a vízmolekulákat magukhoz kötni és a bőrben tartani. Ilyenek a glicerin, vagy a karbamid nevű nitrogénvegyület, melyek dermatológiailag tesztelt összetevőkként szerepelnek testápolók és krémek alkotóelemei között. Utóbbiakon kívül a hialuronsav és a kollagén is ismert vízmegkötő, az E-vitaminnak pedig, mint a radikális oxigénvegyületek megkötőjének enyhe gyulladáscsökkentő hatást tulajdonítanak.

A pikkelyek leoldása

A krémek, ápoló kozmetikumok hatóanyagai akkor tudnak a bőrbe jutni, ha a piros, hámló plakkok ezt megengedik, azaz nem túl vastagon borítják a bőrfelszínt; így ezek eltávolítása nem csak kozmetikai okból indokolt. A pikkelyek eltávolítására 5-10 százalék szalicilt tartalmazó kenőcsök a legalkalmasabbak. A bőrfelszínre vastagon felhordott speciális készítmény leoldja az elhalt hámsejteket, amelyek ezek után könnyen lemoshatók. A pikkelyek eltávolítása után a fokozott hámsejtosztódás és a gyulladásos folyamat gátlása, valamint a hámsejtek érésének serkentése a cél. Ezeket a hatásokat helyileg használt készítményekkel, például dithranol-, kortikoszteroid- és vitamintartalmú kenõcsökkel érhetjük el.

Pikkelysömör fésű

A hajas fejbőrön lévő pikkelysömör kezelése nehézkes. Speciális oldószer két-három órás alkalmazását követően a leváló pikkelyeket érzékeny bőrre szánt samponnal távolíthatjuk el. Csak ez után szabad az út egy UV-fénnyel történő kezelés előtt. Egy fényterápiás készülékkel, az úgynevezett pikkelysömör fésűvel már pár kezelés után jelentős, látványos javulás érhető el. A napfény, illetve különböző fényterápiák pikkelysömörre gyakorolt pozitív hatása régóta ismeretes. A készüléket, illetve a terápiát bőrgyógyászok, kozmetológusok és fizioterapeuták alkalmazzák.

Balneoterápia

Makacs psoriasis-os betegeknél pozitív hatású lehet a balneoterápia. Magyarországon elsősorban a harkányi, a mezőkövesdi és a parádi kénes víz alkalmas gyógyfürdőként. A holt-tengeri balneoterápia is ismert, habár itt a hatás összetett, a speciális fényviszonyok, a tenger sós vize, a klímaváltozás, a stresszmentes környezet és a megváltozott étrend együttes hatása érvényesül.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
http://new.vital.hu/pikkelysomoros_bor_kezelese