Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Így lesz szép, ápolt, finom a keze!

Hiába a jólápoltság, a csinos, fiatalos külső, kezünk elárulja korunkat. A kéz bőre ugyanis nagyon vékony és érzékeny. Negyvenéves korra jelentősen elvékonyodik a hámréteg, később szinte papírszerűvé válik, és gyakran foltosodik. Hogyan védjük, ápoljuk kezeinket?

Kezünknek minden nap el kell viselnie az időjárás hatásait, a hideg-meleg ingadozást, gyakran lesz vizes, nedves, sőt sokszor kitesszük a vegyszerek durva támadásának is. Mindez a kéz bőrének eldurvulásához, kirepedezéséhez, a körmök berepedezéséhez vezet.

5 szabály az ápolt kézért

1./ Kézmosás.

Használjunk langyos vizet, és a szappanozás után öblítsük le alaposan a kezünket. Töröljük teljesen szárazra. Nem kell lépten-nyomon kezet mosni, mert a víz és a szappan állandó használata megrongálhatják a bőr felhámját, hámlást, valamint a bőr kirepedezését okozhatják.

2./ Védőkesztyű használata.

Minden olyan alkalomkor védjük a kezünket, ha vegyszerrel (pl. mosogatószer, takarítószerek) dolgozunk, de a tiszta víz is dehidratálja a kéz bőrét. A csupasz kezet soha nem szabad kitenni spiritusz, terpentin, benzin vagy száraztisztító folyadékok közvetlen hatásának. A gumikesztyűt nem tanácsos 15-20 percnél hosszabb ideig használni, mert ha beleizzad a kezünk az sem tesz jót a bőrnek. Ha hosszabb ideig végzünk olyan munkát, amihez szükésges a gumikesztyű, „szellőztessük“ időnként a készünket.

3./ Kézmasszírozás.

Frissítsük fel a vékony bőrréteg vérkeringését naponta egyszer egy kiadós kézmasszírozással, ennek alkalmával használjunk a kézfejét tápláló, hidratáló krémet.

4./ Kézmaszk.

Éjszakára kenjük be alaposan a kezeket hidratáló krémmel, majd húzzunk rá pamutkesztyűt. Ezt legalább hetente egyszer célszerű elvégezni. Száraz, berepedezésre hajlamos bőrnél naponta érdemes bekenni kezünket a berepedezések megelőzésére. Ha a kéz bőre durva, jót tesz az is, ha olívaolajjal „mosunk kezet“, tegyünk hozzá egy kis sót, ami leradírozza ez elhalt, száraz hámréteget. Öblítsük le alaposan, töröljük szárazra a kezünket.

5./ Öregségi foltok.

Erre a célra kaphatóak olyan krémek, amelyek halványítják a szeplőket, májfoltokat. Nyáron a kezünket is védjük magas faktorszámú fényvédő krémekkel a nap káros sugaraitól, de az öregségi foltokra a lézerkezelés a legjobb megoldás.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/kezapolashoz