Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Horkol a párja? Veszélyben is lehet!

Az erősen horkolóknál kétszer nagyobb a stroke miatti halálozás, és 80 százalékkal magasabb a szívbetegség kockázata – állítják a kínai Shandong Egyetem szakértői, akik több mint 25 000 ember bevonásával világítottak rá: a rossz alvási szokás növeli a vérrög kialakulásának esélyét.

A figyelemfelkeltő eredmények az International Journal of Cardiology című szakfolyóiratban jelentek meg, és rámutatnak, hogy a horkolás még nagyobb egészségügyi kockázattal jár, mint az korábban feltételezték. Világszerte milliók szenvednek alvási apnoéban, ami csaknem háromszor gyakoribb a férfiaknál. Álomba merüléskor az izmok ellazulnak. Míg a legtöbb ember számára ez nem jelent gondot, az alvási apnoés betegeknél legalább tíz másodpercre kihagy a légzés. A levegő megrezegteti az útjába álló lágyszövetet, ami a jellegzetes horkoló hanghoz vezet. Amint az agy érzékeli, hogy leállt a légzés, utasítást ad a légúti izmok összehúzódására. Ettől megnyílnak a légutak, és a horkoló hirtelen felriad. Mérsékelt alvási apnoénál ez tízpercenként következhet be, míg súlyosabb esetekben ennél is gyakrabban. A kezelés általában egy maszk használatával történik, amit alvás során kell viselni a megfelelő légzés fenntartásához.

Az érintettek egy része azonban kezelés nélkül marad – rájuk nézve különösen aggasztóak a legfrissebb kutatási eredmények. A Shandong Egyetem szakértői 12 korábbi tanulmány alapján vonták le a következtetéseiket. Bár az erősen horkolóknál kétszeres stroke-kockázatot állapítottak meg, a mérsékelt alvási apnoéval küszködőknél nem volt fokozott a veszély. A tudósok úgy vélik, hogy a folytonos légzéskimaradás hátrányosan befolyásolja a szív és az agy működését, ezért nagyobb a stroke és a szívbetegség kialakulásának esélye.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/horkol-veszely