Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Macskafóbia keseríti meg az életét

Alesha Duncan, a 27 éves, kétgyerekes londoni anya az ailurofóbia egy súlyos formájával küzd: betegesen retteg a macskáktól, és mindentől, ami velük kapcsolatos.

A nő különös fóbiája egy gyerekkori élményhez kapcsolódik: nyolcéves volt, amikor a szüleivel meglátogatták a nagyszülőket, akik macskatulajdonosok voltak. Duncan édesapja a nagymama öreg kandúrjával játszott, mint mindig, amikor az állat hirtelen megkarmolta, és az arcán vér serkent. „Vérzett az arca, és láttam, hogy sokkolta őt a dolog” – mondta a nő a Daily Mail című brit lapnak.

Duncan ezután egyszerűen elkerülte a macskákat, a komolyabb fóbia csak később alakult ki nála. Idővel egyre többet kezdett szorongani, hogy macskával találkozik, majd a dolog odáig fajult, hogy az egész életét átrendezte a négylábú kedvencektől való rettegés. A kétgyerekes anya ma alig mer kimenni az utcára, és már párkapcsolata is szakadt meg azért, mert a férfinek macskája volt. „Őrület, hogy szabadon járhatnak-kelhetnek az utcán ezek a szörnyetegek, és bármikor rád támadhatnak. Mindenki mondja, hogy kedves, ártalmatlan állatok, de én nem tudok így tekinteni rájuk. Gyűlölöm a macskákat” – fejtette ki. A gyerekei figyelmeztetik, ha az utcán macska ólálkodik a közelben, és már megszokták, hogy ilyenkor nagy kerülőket kell tenni. A fóbia azonban odáig fajult, hogy Duncan sírógörcsöt kap, ha nyávogást hall, és ájulás közeli állapotba kerül. „Szeretném, ha szakember segítene rajtam, mert így nem tudok normális életet élni. Attól tartok viszont, hogy nevetség tárgyává válnék a problémámmal, és persze az is ijesztő perspektíva, hogy terápia során esetleg macskákkal kellene találkoznom” – érvelt a nő.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/macskafobia