Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Létfontosságú a D-vitamin a magzati fejlődéshez

A Nyugat-ausztráliai Egyetem kutatói kimutatták, hogy az anya D-vitamin hiánya a terhesség előtt és alatt súlyos következményekkel jár gyermeke agyfejlődésére.

A kísérlet során egerekben vizsgálták a szülés előtti D-vitamin hiány hatásait. Az eredmények azt mutatták, hogy a D-vitamin hiányos egyedek utódaiban a test hosszúsága, a fejméret és a kétoldali oldalkamra volumene kisebb, és a génkifejeződés jelentős mértékben módosult az agyban. A kutatásban nőstény egereket tettek ki D-vitaminnal kontrollált, illetve D-vitamint nem tartalmazó étrendnek öt héttel a vemhesség előtt, és a vemhesség alatt. A magzatok agyát az embrionális fejlődés 14,5-dik és a 17,5-dik napján morfológiai és génkifejeződés tekintetében vizsgálták. „A 14,5-dik nap körülbelül kétharmada az egér vemhességének, ekkor fektetik le az agyi fejlődés alapjait, de még sok további fejlődésre van szükség. A 17,5-dik nap pedig közvetlenül a születés előtt van” – mondta Dr. Caitlin Wyrwoll kutató. „Ezzel az agy érési folyamatát követhettük nyomon.”

A Behaviour Brain Research szaklapban közzétett kutatás négy neurotróf gén kifejeződését vizsgálta, amelyek az idegsejtek túlélésével, fejlődésével és működésével kapcsolatos fehérjék termeléséért felelősek. A négy gén közül a FOXP2-fehérje és a tirozin-hidroxiláz (TH) esett át a legdrámaibb átalakuláson az anyákban kialakult D-vitamin hiány következtében. A beszédért és a nyelvi fejlődésért felelős FOXP2 gén kifejeződése a 14,5-dik napon 30-32 százalékkal, a 17,5-dik napon pedig 69 százalékkal volt alacsonyabb a D-vitamin hiányos anyák ivadékaiban. A TH kifejeződése is jelentős mértékben megváltozott a D-vitamin hiányos anyák ivadékainak agyában. A TH enzim a dopamin „boldogsághormon” szintézisében vesz részt. A kutatók a TH gén kifejeződésének 67 százalékos csökkenését mutatták ki a 17,5-dik napon a D-vitamin hiányos anyák ivadékaiban.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/d-vit-magzati-fejl