Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Mikor van szükség trombózis-megelőzésre terhesség során?

A várandósság és a gyermekágyi időszak megnöveli a mélyvénás trombózis kialakulásának kockázatát elsősorban a szervezetben végbemenő hormonális változások következtében. Természetesen ez még nem egyenlő azzal, hogy a kismamánál ki is alakul véralvadási probléma, így az esetek többségében a terhesség zavartalanul zajlik. Dr. Szélessy Zsuzsannától, a Trombózisközpont hematológus főorvosnőjétől megtudhatja, hogy mégis mikor van szükség prevencióra.

A várandósság során a test rengeteg változáson megy keresztül, többek között az elvérzés elkerülése érdekében megnő az alvadási faktorok aktivitása, miközben csökken a véralvadást gátló fehérjék mennyisége. Éppen ezért az egészséges kismamáknál terhesség alatt négyszeresére, míg a gyermekágyban tizennégyszeresére nő a trombózis kialakulásának esélye. A veszély még nagyobb, ha az illetőnek genetikai hajlama van a vérrögösödésre (pl. Leiden mutáció), súlyosabb visszértágulatokkal küzd, feküdnie kell, vagy ha nem megfelelő életmódot folytat (túlsúly, mozgáshiány, kevés folyadékfogyasztás). A mélyvénás trombózis egyik fő veszélye az életveszélyes tüdőembólia, ugyanis a vérrög egésze vagy egy darabkája leszakadhat, és bekerülve a véráramba, a tüdőbe juthat. A súlyos szövődmény kialakulásának elkerülésére, fokozott kockázat esetén az orvos kis molekulatömegű heparin injekciót (LMWH) írhat elő, mely megakadályozza a vérrögök kialakulását, méghozzá úgy, hogy a magzatot közben nem veszélyezteti.

A mélyvénás trombózis megelőzésének több módja is van, melyeket egyébként az egészséges nőknek is érdemes követniük. Ilyen többek között a bőséges folyadékfogyasztás és a rendszeres testmozgás, melyek megakadályozzák a vér pangását az alsóvégtagokban, illetve visszeresség esetén érdemes kompressziós harisnyát is hordani a jobb vénás áramlás érdekében! Előfordulhat, hogy ezek az óvintézkedések kevésnek bizonyulnak- ilyenkor hasfalba adott LMWH-ra van szükség, egyrészt a vetélés/koraszülés, másrészt az anyuka mélyvénás trombózisának elkerülése céljából. A trombózist megelőző injekciót a baba világra jövetelét követően a gyermekágyas időszakban is folytatni kell, általában 6 hétig (van, hogy tovább, ha pl. kombinált trombofília áll fenn)- mondja dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosnője.

Hogy kiknek kell prevenciós injekciós kezelésben részesülniük, azt a szakorvos dönti el előzetes konzultáció és részletes állapotfelmérés után. Leggyakrabban súlyosabb trombofília (pl. Leiden homozigóta), régebbi trombózis/tüdőembólia esetén van rá szükség. Viszont ha még nem volt mélyvénás trombózisa, tüdőembóliája a kismamának, ám ismert trombofíliás, akkor az illetőnek nem mindig kell a terhesség elejétől alvadás gátlóval szúrnia magát, többnyire csak a terhesség vége felé és a gyermekágyban van rá szükség. Hogy a szakorvos pontosan mikortól ajánlja az injekciós kezelést, az több tényezőtől is függ, pl. testsúlytól, ikerterhességtől, trombofília súlyosságától, visszértágulat mértékétől, illetve bizonyos nőgyógyászati/belgyógyászati betegségektől is- teszi hozzá a hematológus.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/trombozi-terheseg