Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Allergia, vagy nátha? Segítünk eldönteni!

A tavaszi változékony időjárás miatt könnyebben megfázhatunk. A klasszikus náthás panaszok azonban összetéveszthetők a pollenszezonban gyakori allergiás tünetekkel. Szakértőnk segítségével a kettő közti hasonlóságokat és különbségeket vesszük sorra.

Ellenőrizze a tüneteit!

Dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa szerint fontos, hogy a szénanátha és a meghűlés közti eltéréseket a betegek felismerjék. Az idejében megkezdett kezeléssel ugyanis nemcsak a panaszok mérsékelhetők, hanem a felesleges gyógyszerszedés is elkerülhető. Az allergiánál sosincs láz, ami náthánál előfordulhat, jellemző a vízszerű orrfolyás, ami a náthánál sárgás vagy zöldes színezetű is lehet. A könnyező, viszkető szemek inkább allergiára utalnak, ha pedig izületi fájdalmak, torokfájás is kíséri, akkor légúti fertőzéssel, náthával van dolgunk.

Fogyókúra éhezés nélkül, tartós eredménnyel, könnyedén!> > >   [0]

A nátha hét napig, az allergia a szezon végéig tart

A náthát elsősorban vírusok okozzák. A betegség lefolyása átlagosan 7-10 nap. Ez idő alatt a tüneteket csillapíthatjuk, az erre a célra megfelelő készítményekkel. A megfázások döntő többsége szeptember és április közti időszakban fordul elő. A pollenallergia tünetei ezzel szemben az allergén növény virágzásának időszakában jelentkeznek és a pollenszórás végéig tartanak. A pollenszezon tehát, az időjárás függvényében február végétől- március elejétől kezdődik a mogyoró virágzásával. A leggyakoribb allergén, a parlagfű által okozott tünetek a növény virágzásának csúcsidőszakában, augusztus közepétől szeptember közepéig a legerősebbek.

Üde, fiatal bőrt sóval - hogyan csináljam?> > >      [0]

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha visszatérő panaszaink vannak, hasonló tüneteink jelentkeztek az előző év egy adott időszakában, akkor felmerül a pollenallergia gyanúja – figyelmeztet dr.Balogh Katalin. Az allergiaellenes tüneti készítmények akkor alkalmazhatók igazán eredményesen, ha az allergén növény virágzásának elején, a pollenszórás kezdetekor elkezdjük a szedésüket. Ezért fontos, hogy ismerjük a panaszokat okozó növényt, nyomonkövessük az aktuális pollenjelentést és idejében orvoshoz forduljunk, beszerezzük a szükséges készítményeket. Jó, ha tudjuk, hogy a tüneti szerek mellett létezik tartós megoldás is az allergia ellen: az immunterápia, mely a tapasztalatok szerint már az első évben jelentősen enyhíti – különösen az orrdugulás és a szemtünetek esetében - a panaszokat.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/natha-allergia-eldonteni