Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Allergiás vagyok, de a cica maradhat!

Sokan akkor sem szeretnének lemondani a háziállat tartásáról, ha lakásban laknak. Így viszont óhatatlanul szoros közelségben élnek kedvencükkel, ami nehézségeket okozhat akkor, ha valaki allergiás lesz az állat szőrére. Dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa tippeket ad a lakás allergénmentesítéséhez, és azt is elárulja, hogy létezik-e hatékony kezelés állatszőr allergia ellen.

Valójában nem csak a szőr a gond

Állatszőr allergiaként ismerjük, de tudnunk kell, hogy valójában nem csak az állat szőre okozza a panaszokat. Allergiás tüneteket válthat ki az állat tolla, a nyálában, faggyújában, vizeletében található fehérjék, sőt a leváló hámsejtek darabjai is. Ezek az apró részecskék okozzák a legtöbb gondot. Bekerülnek a lakás levegőjébe, ülepedő porába, a bútorok huzatába, a szőnyegekbe és a drapériákba. A beszáradt nyál és faggyú feltöredezve, elporladva sokszor a lakás állattól elzárt, távoli részeibe is eljut a légáram útján és még a legalaposabb takarítás mellett is akár évekig is kimutatható és tüneteket okozhat.

Milyen tüneteket okoz?

A házi kedvencek által okozott panaszok is a jellegzetes allergiás tünetek formájában jelentkeznek: köhögés, tüsszögés, szemviszketés. Az állat ketrecének, fekhelyének tisztán tartása, vagy az állattal történő érintkezés hatására bőrreakciók is jelentkezhetnek.

Tippek a lakás allergén-mentesítéséhez

Ha nincs lehetőségünk kedvencünket kertben tartani a szabadban és megválni sem szeretnénk tőle, akkor át kell gondolni, hogy milyen stratégiával tudjuk csökkenteni allergiás tüneteinket. - Az első, hogy nem engedjük teljes mértékben szabadjára a lakásban, bizonyos helyiségekbe – elsősorban a hálószoba ilyen, illetve az a helyiség, ahol a frissen mosott ruhákat szárítjuk – ne engedjük be, azokat amennyire lehet, tartsuk allergénmentesen. - Rendezzük át a lakást olyan szempontól, hogy minél egyszerűbben és gyorsabban tudjuk tisztán tartani. Szabaduljunk meg a felesleges szőnyegektől, ahol allergének megtapadhatnak. Gyakori takarításra ugyanis szükségünk lesz, erre készüljünk fel. Heti 1-2 alkalommal történő porszívózás nagy teljesítményű, HEPA szűrős porszívóval és rendszeres felmosás ajánlott. - Állatorvossal konzultáljuk, milyen gyakran érdemes/javasolt fürdetni és fésülni az állatot, hogy a lakásban elszórt allergénjeit ilyen módon is csökkentsük.

Ki lehet gyógyulni az állatszőr allergiából?

A légúti allergia ellen létezik egy hatékony kezelési mód, ez az egyetlen, ami tartós megoldást jelent, mivel nemcsak a tüneteket kezeli, hanem az immunrendszer működésére hat. Így tudjuk elérni egy átlagosan 3 éves kezelés alatt, hogy a betegnél először csökkennek, majd megszűnnek az allergiás tünetek. Ez a hatás pedig tartós marad, akár 10-12 évig. Ez a kezelés az allergén immunterápia, mely állatok által okozott allergiára is létezik.

Hogyan hat állatszőr allergia esetén az allergén immunterápia?

Dr. Balogh Katalin elmondta, hogy a kezelés során a beteg azt az anyagot szedi, amire allergiás – tisztított és szigorúan ellenőrzött minőségben és mennyiségben. A növények esetében ezt az anyagot egyértelműen meg lehet határozni – sok eredményes kezelést végeznek például nyírfapollen allergiásoknál és parlagfűre allergiásoknál is. Az állatszőr (pontosabban hám) immunterápia esetében azonban némi nehézséget jelent, hogy az allergia fajtaspecifikus (tehát az illető állatfajon belül még tovább „specializálódik”), ugyanakkor az immunterápiás készítmények nem követik ezt a specializációt, magyarán csak egy-egy fajta van belőle kutya, macska, stb. allergiára. A keresztallergiák (az egyes állatfajok allergén fehérjéinek hasonlósága) révén működhet a faj más fajtáinál is, de ez nem biztos, tehát igen elszántnak kell lenni, hogy valaki belevágjon. Ami a kezelés pontos költségeit illeti, Balogh főorvosnő elmondta, hogy állatszőr allergia esetén 1 éves kezelés költsége megközelítőleg 160 000 Ft, ennyit tehát be kell ruháznia annak, aki emellett dönt, és csak ezt követően lehet látni, hogy az ő esetében működik-e.

Bíztató eredmények is születnek

A relatíve magas költség ellenére is vannak, akik belevágnak a kezelésbe. Elsősorban a gyermekes családokban, ha a szülőknél vagy a gyermeknél jelentkezik allergia, de bárkit megvisel, ha felmerül az esélye, hogy meg kell válnia kedvencétől. Egy nagyon kedves hölgy betegem azzal keresett meg, hogy befogadott egy kiscicát, ám röviddel ezt követően allergiás, asztmás tünetei jelentkeztek. Addigra a kisállat már a szívéhez nőtt, nagyon nem szeretett volna megválni tőle, így elkezdtük az allergén immunterápiát. Ennek nagyjából egy éve és az állapota nagyon bíztatóan alakul, a tünetei csökkennek.

Figyeljünk a tünetekre!

Dr. Balogh Katalin arra is felhívja a figyelmet, hogy az allergiás tüneteket ne vegyük félvállról! Ha úgy érezzük, hogy a rendszeres takarítás és a lakás elszeparálása sem segít, a tüneteink egyre csak rosszabbodnak, forduljunk időben allergológushoz, mert megfelelő kezelés nélkül, szövődményként akár asztma is kialakulhat.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/macskaallergia-eseten