Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A lábujj- és körömgomba kezelése

 Fogyókúrázóknak: Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

Több mint 120 000 gombafaj leselkedik környezetünkben, ebből azonban mindössze 50 körüli azoknak a száma, amelyek fertőzést okoznak az emberen. A gombák szeretik a nedvességet és igen ellenállóak. A gombás fertőzés legmakacsabb formája a lábon keletkezik, ami képes átterjedni a körmökre, nem kímélve a kéz körmeit sem.



Mi okozza a lábujj- és körömgombát?

Szóba jöhet a végtag elégtelen, rossz keringése, de éppúgy hajlamosít a kéz/láb tartós felázásával járó munkák végzése. Kedvez a gombák jelenlétének a zárt bakancs, a gumicsizma, sportcipő hordása. Az idősebb korban gyakoribbá váló fertőzésre valószínűleg az ad magyarázatot, hogy a különböző betegségek miatt a keringési viszonyok egyébként is rosszabbak, mint a fiatalok esetén.

A bőrgyógyász biztos diagnózist tud mondani, de csak a laboratóriumi eredmények után. Legtöbben nem tudják, hogy az elhanyagolt gombás fertőzések utat nyitnak egyéb kórokozóknak, amik már nemcsak esztétikai kellemetlenséget okozhatnak, hanem súlyos állapotokat is.

------------------------------------------------------HIRDETÉS-------------------------------------------

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék:

38 800 Ft HELYETT 14 990 Ft!

Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetünk benne. Füst- és szagmentes!

Megnézem a légkeveréses halogén főzőkészüléket >> [1]

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A gombás köröm és láb

Színe sárgás, fénytelen, homályos, (néha fehéres vagy zöldesbarna), a szabad éle megvastagodik, és az elszíneződés lassan az egész körömre ráterjed. Formája eltorzul, alatta elpusztult körömdarabok gyűlnek össze, és végül leválhat a körömágyról. Ha nem válik le, csak ritkán fáj, épp ezért sokan nem keresik fel a szakorvos. A későbbiek során azonban megvastagodik és ekkor már a körömre nyomást gyakorolva fájdalmassá válik. Egy körömről átterjedhet a többire is, beleértve a kéz körmeit is.

A lábgombát elsősorban olyan bőrgombák okozzák, melyek képesek a bőr és a köröm szaruanyagát megemészteni. Ezek a kórokozók alkalmazkodtak az emberi szervezethez és a környezetéhez. A talp száraz hámlása, vagy apró, égető hólyagok létrejötte esetén felmerül a fertőzés gyanúja. Szintén gombás fertőzésre utal a lábujjak közötti hámlás, berepedezés, vagy a talpi rész oldalán, sőt akár a lábfejre is húzódó hámlás, mely viszket is.

A kezelés

Mindenképpen bőrgyógyásznak kell azonosítani a fertőzés típusát. Változatos kezelési módok állnak rendelkezésre: az orvos felírhat szájon át szedhető gyógyszereket, vagy körömlakkszerű készítményt, kenőcsöt, ecsetelőt. A kezelés azonban nem jelent önmagában gyógyulást, mert sajnos nagy az esélye a visszafertőződésnek. Pár óvintézkedéssel elejét vehetjük a gomba újbóli elszaporodásának:

• Viseljünk pamutzoknik, és mossuk magasabb hőfokon, majd vasaljuk. Ugyanígy járjunk el a törülközőkkel is.
• Hordjunk szellős lábbelit, és ügyeljünk arra, hogy a láb mindig száraz maradjon!
• Rendszeres időközönként fertőtlenítsük a lábbelinket formaldehiddel.
• A fürdőkádat hipóval súroljuk ki.
• A manikűrkészletet is fertőtleníteni kell.
• Uszodában vagy szaunában ne járjunk mezítláb.
• Ha a családban másnak is van gombás fertőzése, akkor a közös fürdőszoba-használattal visszakaphatjuk a betegséget, tehát szükség esetén a családtagoknak is kezelésben kell részesülniük.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/themes/sick/gombabaj1.htm