Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Koronavírus - Szigorodnak a maszkviselés szabályai Budapesten a második hullám miatt

Szigorodnak a koronavírus-járvány második hulláma miatt a maszkviselési szabályok Budapesten, a maszkviselési kötelezettség megsértőire 15 ezer forintig terjedő bírságot is kiszabhatnak majd.

Karácsony Gergely főpolgármester javaslatára egyhangúlag támogatta a testület a szigorítást. A rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba, így várhatóan péntektől a mozikban és színházakban, hangversenyen és cirkuszi előadáson, valamint a hasonló intézmények zárt tereiben, illetve a társasházi közgyűléseken is kötelező lesz az orr- és szájnyílást eltakaró maszk használata. Ha ezekben az intézményekben és helyszíneken valaki nem megfelelően vagy egyáltalán nem visel maszkot, akkor 8 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal vagy 15 ezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható. Helyszíni bírságot akkor szabhatnak ki, ha az érintett felhívásra sem tartja be a maszkviselési szabályokat. Helyszíni bírság kiszabására a közterület-felügyelő, közigazgatási bírság kiszabására a főjegyző jogosult. A rendelet kivételként határozza meg az említett helyeken való étel- és italfogyasztást. A maszkviselési kötelezettség az előadókra nem vonatkozhat, mivel ez a művészi önkifejezést nagyban megnehezítené.

A fővárosi önkormányzat már korábban felhívta a figyelmet arra, hogy a nem megfelelő maszkviselés, vagyis például az orr szabadon hagyása is a szabályok megszegésének minősül.

Rendelkeztek arról is, ha tartósan visszaesik az új fertőzöttek száma, akkor a maszkviselési kötelezettséget felfüggesztik.

A Fővárosi Közgyűlés döntött arról is, felhívja a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatóját, hogy mosható maszkok osztásával népszerűsítsék a maszkviselést. Továbbá felhívják a fővárosi önkormányzat tulajdonában álló mozik és színházak üzemeltetőit, hogy a maszk nélkül előadásra érkező nézők részére biztosítsanak maszkot, illetve ugyanerre kérik a többi budapesti színház és mozi üzemeltetőjét is.

A képviselők döntöttek arról, a testület kezdeményezi a kormánynál, hogy tegye lehetővé a társasházi közgyűlések írásbeli döntéshozatallal való megtartását, függetlenül attól, hogy ezt a szervezeti és működési szabályzat megengedi-e.

Karácsony Gergely emlékeztetett arra, a Fővárosi Közgyűlés a koronavírus-járvány első időszakában írta elő, hogy maszkot kell viselni a tömegközlekedési eszközökön, taxikban, boltokban és bevásárlóközpontokban. A maszkviselés az egyik leghatékonyabb eszköze a védekezésnek.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/koronavirus_maszkviseles_budapest