Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A botox sikersztori: a kolbászméregtől a tükörsima arcbőrig

Kezdetben a hollywoodi sztárok és más világhírességek privilégiuma volt, ma már bárki számára elérhető a botoxkezelés. De hogyan lett egy toxinból az egyik legfelkapottabb szépészeti eljárás alapanyaga?

A botoxot már a 19. század elején felfedezték, azonban sikertörténete a szépségiparban csak a 2000-es évek elején kezdődött. Cikkünkben szót ejtünk a botox történetéről, hatásmechanizmusáról, és arra is kitérünk, hol érdemes igénybe venni a botoxkezelést. [1]

Így lett a kolbászméregből menő kozmetikai kezelés

A botox, vagyis a botulinum toxin a Clostridium botulinum anaerob baktérium és rokon fajai által kiválasztott méreganyag. Méghozzá egy úgynevezett exotoxin, vagyis kis koncentrációban is különösen mérgező. A botulinum toxint először az 1820-as évek elején írta le Justinus Kerner német orvos. Mivel a botulinum toxin gyakran váltott ki ételmérgezést nem megfelelően tartósított húsok fogyasztását követően, az anyagot “kolbászméregnek” nevezte el.

Azt, hogy az A-típusú botulinum toxin (BTX-A) az izmokba fecskendezve meggátolja az ingerületátvitelt az izomsejtek és az idegesejtek között, 1950-ben fedezték fel a kutatók. Arra is rájöttek, hogy a botox hatására az izmok néhány hónapig nem képesek összehúzódni, elernyednek, miközben a botox az idegvégződéseket nem károsítja.

Alan B. Scott, a Smith-Kettlewell Institute kutatója 1980-ban felfedezte, hogy a BTX-A eredményesen alkalmazható kancsalság és féloldali arcbénulás kezelésére. Egy kanadai orvos házaspár, Jean Carruthers szemész és Alastair Carruthers bőrgyógyász pedig szembetegeket kezelt botoxszal. Közben jöttek rá, hogy az anyag mellékhatásaként a szemkörnyéki ráncok kisimultak.

Innen már csak egy lépés volt, hogy Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet 2002-ben engedélyezte a BTX-A-t a két szemöldök közötti ráncok és a túlzott hónaljizzadás kezelésére. A 2000-es évek második felétől a botox a legsűrűbben igénybe vett kozmetikai kezelés az USA-ban, de népszerűsége az egész világon folyamatosan nő.

Így működik a botox: bénított izmok, sima bőr

Mindenekelőtt érdemes tisztázni, hogy a ráncokat két csoportra oszthatjuk:

• Statikus ráncok: a bőr öregedése, a kötőszövet rugalmasságának csökkenése következtében kialakuló tartós ráncok.

• Dinamikus vagy mimikai ráncok: a mimikáért felelős izmok működése kapcsán keletkező ráncok.

A botoxkezelés során alkalmazott botulinum toxin az egyik legerősebb méreg, ezért a befecskendezett szérum botoxkoncentrációja nagyon alacsony. Éppen annyi hatóanyag van benne, ami megakadályozza az izmok összehúzódásáért felelős ingerület-átvivő anyag, az acetilkolin felszabadulását. Az eredmény pedig: teljesen elernyednek az izmok, a mimikai ráncok eltűnnek, az arcbőr pedig tökéletesen sima.

“Ebédterápia” - és ami mögötte van

A botoxkezelést az Egyesült Államokban “lunch therapy” néven, vagyis “ebédterápiaként” is említik. Ennek oka, hogy egy kimondottan rövid kezelésről van szó, ami olyannyira nem terheli meg a pácienst, hogy akár ebédszünetben is túl lehet rajta esni. Majd pedig zavartalanul folytatható a munka.

Az elnevezés azonban ne tévesszen meg senkit: amilyen egyszerű és gördülékeny a botoxkezelés a páciens nézőpontjából, olyan összetett és komplikált a kezelőorvos számára. Ha ugyanis hiányzik a kellő szakértelem vagy szakmai tapasztalat, könnyen komoly hiba csúszhat a kezelési folyamatba. Nagyon fontos ugyanis, hogy csak a megfelelő izomcsoportokat semlegesítsük a kezelés során, még véletlenül sem olyan izmot, ami más, élettani szempontból fontos funkciót lát el. Mivel a hatóanyag adott, a kezelés minőségét az garantálhatja, ha megfelelő képzettséggel rendelkező plasztikai sebész szakorvos végzi el azt. .

A legfontosabb kérdés: hol történik a botoxkezelés? 

A botoxkezelés az egyik leghatékonyabb szépészeti eljárás, a ránctalanítás sikere és minősége azonban csak akkor garantált, ha megbízható intézményben kerül rá sor. .

A Dr. Goodwin Szépség- és Egészségközpont [2]pontosan ilyen intézmény, amelynek szakorvosgárdáját elismert szakemberek alkotják, mindegyikük sok évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkezik. Az orvosokat segítő asszisztensek és ápolók pedig magasan képzett, elhivatott, gondoskodó, pozitív személyiséggel bíró munkatársak, akik pótolhatatlan segítséget nyújtanak a páciensek gyógyulásához, szépüléséhez. .

A Dr. Goodwin Központ a 21. századi elvárásoknak tökéletesen megfelelő és modern eszközparkkal, 400 négyzetméteren, exkluzív környezetben, Budapest diplomatanegyedében várja klienseit. Aki hozzájuk fordul, biztos lehet benne, hogy a Magyarországon elérhető egyik legmagasabb színvonalú botoxkezelésben lesz része, ha a Dr. Goodwint választja. .

Fotók: Freepik



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/botoxkezeles_goodwin