2024. Március 29. péntek
Az élelmiszerek konyhatechnikai előkészítése hatékonyabbá teszi a bennük tárolt energia felhasználását, azaz ugyanattól az ételtől jobban hízunk, ha meg van főzve – állapították meg a Harvard Egyetem kutatói egérkísérletek során.

Az élelem a testünket energiával ellátó üzemanyag, ám Rachel N. Carmody és csoportja vizsgálataiban arra jutott, hogy a belőle hasznosítható energia nem csupán kalóriatartalmától függ, hanem attól is, miként van előkészítve a fogyasztásra.

nyers, főtt, étel

A kísérleti állatok húst és édesburgonyát kaptak különböző módokon előkészítve: egészben vagy áttörve, illetve nyersen vagy főve. Az áttört húst és burgonyát tartalmazó étrenden tartott egerek többet híztak a kísérlet ideje alatt, mint a nyers koszton lévő állatok, a legtöbbet pedig a főtt ételen tartott rágcsálók szedték magukra.

A megfigyelés megmagyarázza az ember 2 millió évvel ezelőtt megszerzett evolúciós előnyét is. A kutatók szerint a tűzhasználat és az élelmiszerek hőkezelése olyan extra energiához juttatta az embert, amely lehetővé tette nagyobb testméretének és összetettebb agyának kifejlődését. Az egykori evolúciós előny a modern ember rendelkezésére álló élelmiszerbőség mellett azonban gyakran a kelleténél nagyobb súlygyarapodáshoz vezet.

A tanulmányt az amerikai tudományos akadémia folyóirata, a PNAS ismertette.


Forrás: MTI
2011. 11. 11.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés