2021. Április 23. péntek
A pasztőrözetlen tej káros, vagy akár halálos kórokozókat, például szalmonellát, E. coli és Campylobacter baktériumot is tartalmazhat.

Ezek a kórokozók a gyermekekre, a terhes nőkre és a meggyengült immunrendszerrel rendelkező emberekre a legveszélyesebbek. Az USA Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) szerint az ezekkel a kórokozókkal összefüggő járványok előfordulása 2,2-szer nagyobb azokban az államokban, ahol a nyers tej értékesítése törvényileg engedélyezett. Akkor miért vannak oda mégis az emberek annyira a nyers tejért? Minden bizonnyal az állítólagos egészségügyi előnyei, például az immunrendszer erősítése, az allergia csillapítása és a gyomor-bélrendszer egészségének megőrzése miatt.

Az egyik állítás szerint a nyers tej javítja az emésztőszervrendszer egészségét, és nem okoz laktóz intoleranciát. Még nem születtek azonban olyan kutatások, amelyek bizonyítanák azt az elméletet, mely szerint a probiotikumok olyan magas szintje fordulna elő a nyers tejben, ami valóban előnyös az emésztőszervrendszer számára. Ráadásul sem a nyers, sem a pasztőrözött tej nem tartalmaz laktázt, a laktóz megemésztéséhez szükséges enzimet, illetve olyan mennyiségű Lactobacillust, amely képes lenne ilyen előnyös hatás kiváltására. Arra sincs elegendő bizonyíték, hogy a nyers tej segítene az allergia és az asztma gyógyítását illetve kezelését. Ennek az állításnak az alátámasztására általában a PARSIFAL tanulmányt hozzák fel, amely közvetlenül gazdaságokból származó tejet vizsgált, ennek azonban egy részét felforralták. Ráadásul a pasztőrözés nincs túlságosan nagy hatással a tej proteinszerkezetére, így a tejallergiában szenvedő emberek valószínűleg nem fogják tolerálni a tejet, akár nyers, akár pasztőrözött.

A tápanyagtartalmat tekintve a pasztőrözés befolyásolja ugyan a tej vitamintartalmát, de nem jelentős mértékben, így ebben a tekintetben nincs nagy különbség a nyers és a pasztőrözött változat között. Akkor mi az ítélet? Csak saját felelősségre igyunk nyers tejet. Igaz, hogy az állítólagos egészségügyi előnyök csábítóan hangzanak, ezeket az állításokat nem támasztják alá meggyőző tudományos eredmények. Pasztőrözött tejjel is ugyanazt a tápértéket érhetjük el, a súlyos fertőzések veszélye azonban jelentősen alacsonyabb.


Forrás: Medipress
2015. 03. 09.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés