2021. Április 20. kedd
Magzati őssejtek befecskendezésével elvégzett kísérleti terápia hatására fejlődött ki daganat egy fiú agyában és gerincében – közölték izraeli tudósok kedden a Public Library of Science című tudományos portálon.

Ninette Amariglio kutatásvezető, a tel-avivi Sheba Orvosi Központ munkatársa az eset kapcsán arra figyelmeztet, hogy további vizsgálatok szükségesek az őssejteket alkalmazó orvoslás előnyeinek maximalizálása mellett a kockázatok csökkentésére is.

őssejtek, őssejtterápia, daganat

A most megjelent tanulmányban ismertetett eset az első, melynél dokumentáltan őssejtterápia után fejlődött ki agydaganat. Az érintett izraeli fiú egy ritka genetikai betegséggel született (ataxia telangiectasia, Louis Bar-szindróma). Ezzel általában a húszas éveik elejéig élnek a páciensek, mozgásuk egyre romlik, immunrendszerük hibás működése miatt pedig gyakran fordulnak elő náluk fertőzések és rák.

Az izraeli orvosok utólag rekonstruálták a fiú kórtörténetét: 9 éves korában a család Moszkvába utazott, ahol kétszer (10 és 12 éves korában) magzatokból származó idegi őssejteket fecskendeztek be agyába és gerincébe. Egy évvel a második beavatkozás után visszaköltöztek Izraelbe, de ekkor a fiú már kerekesszékbe kényszerült és fejfájásról panaszkodott. A vizsgálatok kiderítették, hogy agytörzsében és a gerincvelőben egy-egy daganat növekszik. 14 éves korában, 2006-ban a  gerincvelői tumort eltávolították, azóta a páciens állapota stabil.

A műtétet követő kiterjedt vizsgálatok kiderítették, hogy a létrejött agydaganat sejtjei között női sejtek is voltak, valamint olyanok, melyek két normális kópiát hordoztak a fiú egyébként hibás génjéből. A megállapítások azt mutatják, hogy a tumorban a befecskendezett idegen magzati őssejtekből származó szövetek lehettek.

Az őssejtkutatók felhívják a gyógyulni vágyó páciensek figyelmét az elővigyázatosságra, mert a nem megfelelő terápia maga is végzetes következménnyel járhat.


Forrás: MTI
2009. 02. 19.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés