2021. Február 27. szombat
A pikkelysömör (psoriasis) az egyik leggyakrabban előforduló bőrbetegség, amely Magyarországon nagyjából 200 ezer embert érint. A sokszor látható helyen lévő bőrtünetek miatt a betegek hátrányos megkülönböztetésben van részük. Ezen is kíván változtatni az október 29-ei Pikkelysömör Világnap.

A genetikai eredetű autoimmun betegség életünk során bármikor jelentkezhet. A tünetek többnyire enyhék, de a betegek negyede középsúlyos, 8 százalékuk súlyos psoriasisban szenved, és csak mintegy 10 százalékuk tünetmentes. Az élénkvörös foltok miatt a társadalmi kirekesztettség érzésével sokszor nap mint nap meg kell birkózniuk, a társas együttélés legtöbb színterén akadályokba ütköznek, sokan elveszítik állásukat. A depresszió a betegek egynegyedét kínozza, az öngyilkosság érzésével 5 százalékuk szembenézett már élete során. A bőrtünetek mellé ráadásul gyakran társul ízületi gyulladás, depresszió, szív- és érrendszeri megbetegedések.

A pikkelysömör jelenleg nem gyógyítható, de megfelelő kezeléssel a psoriasisos beteg teljesen vagy csaknem teljesen tünetmentessé tehető, azonban ehhez szükséges a beteg és orvos szoros együttműködése, a beteg megfelelő tájékozottsága és aktív közreműködése is – hangzott el a világnap alkalmából a Magyar Dermatológiai Társulat (MDT) által szervezett sajtóeseményen.

A szervezet és Psoriasis Szekciója október 29-én, a Pikkelysömör Napon és az azt támogató országos kampánnyal kívánja felhívni a figyelmet a pikkelysömörrel élők elfogadására, arra, hogy mind egyformák vagyunk, és hogy a betegség NEM fertőző. A Társulat a betegeket emellett meg kívánja ismertetni a betegeket a kezelési lehetőségekkel, végső célja pedig a psoriasistól szenvedő emberek fizikai és lelki tünetmentességének megteremtése – emelte ki Dr. Gyulai Rolland, a Társulat Psoriasis Szekciójának elnöke.

Ha többet szeretne megtudni a Pikkelysömör Napról, a programokról, magáról a betegségről, vagy a kezelési lehetőségekről, látogasson el a www.pikkelysomornap.hu weboldalra.

pikkelysömör

Szerző: Vital
2010. 10. 28.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés