2021. Április 19. hétfő

Kell egy hét rosszullét?

Meghűlés, nátha
1 . oldal
Mit lehet tenni?
A közönséges nátha vagy meghűlés, a torokgyulladás nem különösen veszélyes betegségek, a szövődmények elkerülése érdekében azonban jobb, ha már az első tünetek észlelésekor elkezdjük a kezelést.

A közönséges nátha tulajdonképpen nem más, mint a garat, az orr, valamint a felső légutak nyálkahártyájának fertőzése. E fertőzések túlnyomó többségéért a különböző rhinovírusok tehetők felelőssé, és mivel vírusok a terjesztői, ezért a kizárólag baktériumok ellen hatásos antibiotikumokkal semmire nem megyünk ellenük. A betegség kórokozói általában tüsszentéssel vagy vírusokkal szennyezett tárgyak érintése (pl. zsebkendő) által terjednek egyik emberről a másikra.

 

Miután a vírusok bejutottak a szervezetünkbe, hamarosan szaporodni kezdenek, amit az immunrendszerünk természetesen meg kíván akadályozni. A védekezés egyik jele, hogy a vérünkkel egyre több ún. falósejt érkezik a megtámadott helyre, növekszik annak vérellátottsága, fokozódik a nyákelválasztás. Az egész vírusok kontra immunrendszer háborúról mi először a csöpögő orrunk révén szerzünk tudomást, amit további tünetek követ(het)nek. Torokfájás, köhögés, eldugult orr, rossz közérzet, enyhe hőemelkedés. Jó, ha mindezekre odafigyelünk, mert a kórokozók a légutakban mélyebbre jutva a tüdőt is elérhetik, ahol már lényegesen komolyabb kárt is okozhatnak.

A meghűléses tünetek általában 4-10 nap múlva megszűnnek, a köhögés azonban köpettel vagy anélkül, még a következő héten is kínozhat. A betegség időtartamát különböző szövődmények is elnyújthatják. A vírus típusától és a kialakult betegségtől függően légcsőfertőzés is kialakulhat; az idült hörghuruttól szenvedő, valamint az asztmás betegek légzési nehézségei pedig a fertőzés alatt és után még súlyosbodhatnak is.

A náthát különböző bakteriális felülfertőződések is követhetik, melyek mindenekelőtt a fület, a melléküregeket, a légcsövet és a hörgőket érinthetik. Ezekben az esetekben már általában antibiotikumos kúrára van szükség a teljes gyógyuláshoz. Fontos, hogy tudjuk: a nátha általában nem jár lázzal, ha ilyen tüneteket tapasztalunk, akkor jó okunk van influenzára gyanakodni. Ez esetben mindenképpen keressük fel a háziorvosunkat.

Mit lehet tenni?

Ha már megtörtént a baj, a náthát tünetileg kezelhetjük.

- Mindenekelőtt lehetőleg maradjunk otthon, amíg betegek vagyunk, így másokat is megkímélünk a fertőzéstől.

- Fontos ezenkívül, hogy sok folyadékot fogyasszunk. Naponta legalább 2 liter folyadékot fogyasszunk, és kifejezetten jótékony hatásúak ilyenkor a gyógyteák.

- Megfelelő mennyiségű C-vitaminról is gondoskodjunk: meghűlés esetén naponta 500-1000 mg is ajánlott.

- Az orrdugulás csökkentésére ma már remek szerek kaphatók spray vagy cseppek formájában.

- Szintén sokan esküsznek a meleg gőzzel (pl. kamillás forrázat) végzett inhalálásra, amely segít a légúti váladék elfolyósításában, és enyhíti a mellkasi panaszokat. - Tekintettel arra, hogy a makacs lerakódások eltávolításának gyakran egyetlen lehetősége a köhögés, ezért ilyen esetekben ezt a tünetet célszerű inkább kezeletlenül hagyni. Még mindig jobb ettől a kellemetlenségtől szenvedni egy keveset, mint hogy a mélyben lerakódó kórokozók valamilyen komolyabb betegség kialakulását okozzák. Csupán a kínzó vagy az alvást is lehetetlenné tevő köhögést kell megfelelő csillapítókkal enyhítenünk.


Szerző: Nagy Tünde

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés