2021. Március 08. hétfő
A fűfélék kilencezer faja borítja a Föld felületének 20%-át, és ezek pollenjei váltják ki leggyakrabban a szezonális szénanátha tüneteit. A parlagfű a növényi eredetű allergiás megbetegedések legalább 40%-áért felelős. A parlagfű, amely még 80 évvel ezelőtt is botanikai ritkaságnak számított, ma a leggyakoribb gyomnövény. Magyarország különösen elterjedt, mely ellen csak a kiirtás nyújthat biztos védelmet.

A szomszédos Ausztriában szinte teljesen sikerült kiirtani. Hazánkban is kötelező a parlagfű irtása. Aki saját telkén, udvarán nem pusztítja ki, pénzbírsággal sújtható.

ParlagfűGyermekekkel soha ne végeztessük a kiirtást, mert az eddig tünetmentes gyermek könnyen allergiássá válhat. Kézzel még a felnőttek se nyúljanak hozzá, a kasza és a kapa a leghatékonyabb eszköz ellenük. Az irtást ne a növény virágzásakor végezzük, hanem még májusban fogjunk hozzá a friss hajtások gyomlálásához.

• A tünetek augusztus második felétől akár október végéig is tarthatnak, ha hosszú a vénasszonyok nyara.
• A növények reggel bocsátják ki allergizáló anyagaikat, így azok száma délig meredeken emelkedik, késő délután pedig feltéve, hogy nem fúj a szél lecsökken. A parlagfűre allergiásoknak tanácsos az alábbiak betartása:
• Csak eső után menjenek a szabadba, amikor a csapadék lemossa a talajba a polleneket.
• A szabadból hazatérve le kell mosni a kézre, arcra, szemöldökre tapadt polleneket. Tiszta vízzel átöblíthető az orr is.
• A ruhát jobb lecserélni, és a lakáson kívül leporoltatni olyan személlyel, aki nem allergiás.
• A napszemüveg viselése szeles időben segít távol tartani a polleneket az arra érzékeny kötőhártyától.
• Aki pollenallergiás, tartózkodjon a méz fogyasztásától.


Szerző: Nagy Tímea

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés