2021. Április 23. péntek
Közelebbről a tetoválásról -  Vegyük fontolóra! -  Miként és kit válasszunk? -  Tegyünk fel kérdéseket! -  Mire figyeljünk, mit kérdezzünk? -  Hepatitis B -  Hepatitis C -  AIDS -  Baktériumfertőzések -  Még egykét apróság… -  Vigyázzunk a tetoválásra!
Egyes testtájak, legfőképpen pedig a bőr díszítése a múltban számos nép sajátos kultúrájának része volt, és bizonyos földrészeken és országokban az maradt napjainkban is. A nagyvárosi ifjak manapság szívesen tetováltatják magukat. Milyen következményekkel jár az életre szóló döntés? Hogyan válasszunk tetováló szalont?

A bőr festésének gyakorlatára utaló nyomokat már kőkori sírokban is találtak. őseink festették a bőrüket védekezésként rovarok és a hőmérséklet változásai ellen, ellenségeikben félelmet ébresztő külső kialakítása céljából, embertársaik tiszteletének, megbecsülésének megszerzése érdekében (például sebhelyeknek a bőrre való festésével) stb.

tetoválás, fertőzés, hepatitis

A tetoválás (tatuálás, a Tahitiban használt "tatau" szóból) maradandó testdíszítés. Fontos szerepe volt a múltban az emberek egymástól való megkülönböztetésében (például a szabad embert a rabszolgától, a különböző kasztok tagjait egymástól, katonákat a harcban mutatott érdemek elismeréséül), de a vallási szimbolika is gyakran vette igénybe varázserő "előidézésére", megrontás elhárítására, valakinek betegségektől való megszabadítására.

Az idegen tárgyak egyes testrészekbe való befüggesztése (ma inkább "piercing") döntően bizonyos afrikai, ázsiai, észak- és dél-amerikai indiánoknál megszokott testdíszítési mód. Például alsó részén átfúrt fülkagylójukban nehezéket viselő a kayankenyah népcsoporthoz tartozó nők Sarawak malajziai tartományban; észak- és dél-amerikai indiánok körében az átfúrt alsó és néha felső ajakba helyezett faék; a számos fekete bőrű népcsoportoz tartozó nő orrában viselt ezüst, ébenfa vagy bambuszpálcika stb. Lényegében e gyakorlat utóda az, amikor döntően fiatalok bizonyos testrészeiket átfúró ékszereket viselnek.

Közelebbről a tetoválásról

Tetoválás során a bőr második, tömegében legjelentősebb rétegébe, az irhába színes, oldhatatlan anyagokat juttatnak be művi úton, és ez a színezőanyag ott véglegesen tárolódik. A tetováltatással mindenki erősítheti a maga egyéniségébe, a többiektől való különbözőségbe vetett hitét. Újabban divatba jött a kozmetikusok által készített "tartós smink": ez szintén tetoválással egyenértékű.

Vegyük fontolóra!

Ha valakiben felmerül a gondolat, hogy tetoválással díszíti bőrének valamely részét, gondolja végig a következőket:

• Számos országban korhatárhoz kötik a tetováltatást (például Ausztráliában 18 év), de az országok döntő többségében mindössze egyéni elhatározás szükséges.
• A bőrünkre tetovált rajz, szöveg egész életünkben elkísér. Bizonyos tetoválások később ugyan elhalványíthatók, illetve sebészileg el lehet távolítani őket, de ez utóbbi esetben nyomukban heg maradhat vissza. Előre kell tehát végiggondolni, hogy a most esetleg jól látható helyre tetovált minta később is olyan kívánatos lesz-e, mind amilyen a döntés meghozatalakor.

Miként és kit válasszunk?

Minden tetováló "művésznek" tudnia kell, hogy munkafolyamat egyaránt veszélyeztetheti a saját és kliense egészségét. A tetoválás kivitelezése festékanyagba mártott tűk segítségével történik. A tűszúrás minden esetben vérzéssel, érsérüléssel jár, még akkor is, ha ez külsőleg nem látszik! A profi művész a tiszta környezetben higiénikusan dolgozik, ismeri és követi a lehetséges fertőzések elkerülésének szakmai irányelveit (ideértve az eszközök fertőtlenítését és sterilen tartását), emellett szívesen beszélget vendégével a betegségmegelőzés és egészségmegőrzés általa követett gyakorlatáról. Ne feledjük: a tetoválás során ugyanúgy törekednünk kell a csíramentességre és a fertőzésmegelőzésre, mint egy sebészi beavatkozás során!

A fertőzésveszély ott a legnagyobb, ahol a tetoválást nem szakember végzi, ahol a fertőzések megelőzésének módszereiben járatlan "mester" tevékenykedik. Ez többnyire a nem hivatalosan működő műhelyek gazdáira igaz, s itt nemcsak a fertőzés, hanem az igénytelen munka valószínűsége is nagyobb.

Tegyünk fel kérdéseket!

Az igazi művész szívesen beszélget vendégével a tetoválással kapcsolatos dolgokról, sőt, szívesen megmutatja az érdeklődőnek az általa alkalmazott eszközöket, illetve azokat a berendezéseket, melyek a munkafolyamat tisztaságát, fertőzésmentességét biztosítják. Az eszköztár és a helyszín megtekintése hozzájárulhat ahhoz, hogy a vendég biztos legyen benne: valóban ott és azzal a művésszel kívánja magát tetováltatni, illetve, hogy nyugodtabban és kellemesen érezze magát, miközben a bőrét díszítik.

Mire figyeljünk, mit kérdezzünk?

Amikor Ön a szóba került tetoválóstúdiók között válogat:
• figyeljen a környezet tisztaságára, az ülő- és fekvőhelyekre, mosogatási és egyéb tisztán tartási lehetőségekre;
• kérdezze meg a tetoválót, hogy milyen tűket használ: egyszer használatosakat vagy pedig újrafertőtleníti őket (ha újrafertőtleníti őket, milyen módon);
• kérdezzen rá, hogy megtekintheti-e a mestert munka közben, amíg valaki mást tetovál (természetesen a vendég engedélyével);
• tekintse meg a stúdió működési engedélyét.

Amíg körülnéz, figyeljen arra, hogy:
• új kesztyűket használnak-e minden vendég tetoválásakor;
• a tetováló felszerelést csíramentes tartóedényben vagy tasakban megmutatják-e a munka elkezdése előtt a vendégnek;
• új tintatartókat használnak-e minden vendég tetoválásakor vagy egy nagyobb edénybe mártogatják minden esetben a tűket;
• a művész beszélget-e vendégével a tetoválási folyamatról vagy sem;
• körültekintően megválaszolják-e a vendég kérdéseit.

Ha a válaszok nem elégítik ki az Ön kényelem- vagy biztonságérzetét, illetve a helyszínen szerzett tapasztalatok nem töltik el nyugalommal, keressen másik tetoválószalont és tetoválóművészt! Gondoljon arra, hogy a pénzéért kiváló minőségű és felesleges nyugtalanságtól mentes szolgáltatást óhajt megvásárolni!

Idézzük fel röviden azokat a betegségeket, melyeket a nem megfelelően fertőtlenített tűk használata, nem kellően higiénikus és tiszta környezet közvetíthet e véres beavatkozás elvégzése során.

Hepatitis B

A hepatitis B-vírus (májgyulladást okozó B-típusú vírus) vér útján (és nemi kapcsolat során) terjed. A kórokozó nem kellően fertőtlenített tűkkel vihető át a fertőzöttről a még egészséges, de védőoltást nem kapott egyénre. Ha tehát a tetováló nem minden esetben használ új, egyszer használatos vagy megfelelően sterilizált (csíramentessé tett) tűt, illetve ő maga vírushordozó vagy fertőzött, de nem tud róla, és a munkafolyamat során megsérül, veszélyezteti gyanútlan vendége egészségét is. A B-vírus sárgasággal járó heveny májgyulladást okozhat. Az esetek 20%-ában nem gyógyul meg véglegesen, hanem idült gyulladáshoz, végül májzsugorodáshoz vezethet. Arról se feledkezzünk meg, hogy a hepatitis B-vírus daganatkeltő, a májsejtek rosszindulatú daganatos átalakulását indíthatja el, és májrák kialakulásához vezethet.

Megelőzhető a fertőzés védőoltással, amely után védettség alakul ki. Ez a vérből laboratóriumi vizsgálattal kimutatható. A védőoltásról érdeklődjön háziorvosánál!

Hepatitis C

A hepatitis C-vírus (májgyulladást okozó C-típusú vírus) terjedési módjai megegyeznek a B-víruséval. A magyar lakosság 24%-a hordozza vérében a C-vírust, többségük nem is tud a fertőzéséről. A vírussal fertőzött tetoválótű forrása lehet a fertőzés átvitelének. A C-vírus az előzőnél alattomosabb: az esetek 50%-ában idült májgyulladást okoz, és ezeknek csak mintegy 40%-ában hatásos az interferon, mely napjainkban az egyetlen bizonyítottan hatásos kezelési mód. A végállapot itt is májzsugorodás és májrák lehet, ugyanis a C-vírus a B-hez hasonlóan daganatkeltő. A C-vírus okozta fertőzés megelőzésére védőoltás nem áll rendelkezésre, a megelőzés tehát alapvető fontosságú!

AIDS

Ma is a legijesztőbb vérrel terjedő kórokozó mely hasonlóképpen átvihető nem kellően fertőtlenített, illetve fertőzött tűvel a szerzett immunhiányos tünetcsoportot, közismert nevén AIDS-et okozó vírus, a HIV. Kezelni ugyan lehet a kialakult betegséget, de meggyógyítani nem. Megelőzésének egyedüli módja a kockázati tényezők (vér általi és nemi úton való terjedés) kiküszöbölése!

Baktériumfertőzések

A használt eszközök és a környezet tisztasága alapvető fontosságú bizonyos baktériumfertőzések megelőzésében. E baktériumok (például Staphylococcusok) a vendég vagy a személyzet bőrén megtalálhatók lehetnek. A behatolás kapuja a tetoválás helye (számos apró seb keletkezik). A fertőzés csúnya bőrgyulladáshoz és a tetoválás tönkremeneteléhez vezethet. Ez felesleges fájdalommal jár, a költséges antibiotikus kezelés pedig előre nem látott (további) jelentős kiadáshoz vezethet.

Még egykét apróság…

Allergiás "előélet". Higanyérzékeny tetováltaknál a használt cinóberes festék állandó gyulladás forrása lehet. Ezért ha valaki allergiás, azt közölje a tetoválás kivitelezőjével! Tűrd a fájdalmat! A tetoválás egyéni érzékenységtől és a tetovált testrész idegellátottságától függően jelentősebb vagy kisebb mértékben mindenképpen fájdalmas beavatkozás. A készítők úgy tartják: "ahhoz, hogy az ember szeresse és büszke legyen a tetoválására, szüksége van a fájdalomra. A fájdalom a tetoválás egyfajta beavatásszerű pillanata, az új bőr felkerülésének rítusa." (Pesti Test).

Vigyázzunk a tetoválásra!

Ha elkészült "a nagy mű":
• a kötést egy óra múlva eltávolíthatja;
• finoman mossa meleg, szappanos vízzel;
• tiszta szövetdarabbal törölje szárazra;
• ne piszkálja vagy kaparja a tetoválást;
• az úszás a tetoválás apró sebeinek a gyógyulásáig a fertőzésveszély miatt nem javasolt;
• közvetlen napfénytől óvja;
• bármilyen probléma jelentkezése esetén azonnal keresse fel a tetoválóstúdiót!


Szerző: Dr. Szilágyi Tibor

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés