2021. Április 23. péntek
Mikor keressük fel az orvost? -  Nem mindig kell antibiotikum
A torokfájás- és gyulladás nem csak a téli hónapokban jelentkezhet, sőt nyaranta közel félmillión élik át a tüneteket – a patikusok becslése szerint. Míg télen a hideg levegő és a téli kórokozók okozzák, addig nyáron a hideg üdítők, a fagyi, a légkondicionált helyiségek okozzák a bajokat.

A télen jelentkező torokgyulladás fő okozói a zárt helyiségekben felszaporodó kórokozók és a hideg levegő, amelyet belélegzünk. Nyáron ilyen szempontból veszélyesnek számítanak a jeges üdítők, a fagylalt, a jégkrém, de a szénsavas ásványvíz is izgathatja a nyálkahártyát. A légkondicionált helyiség vagy autó és a külső meleg levegő közötti hirtelen hőmérséklet-változás szintén légúti nyálkahártya-gyulladást okozhat. A manapság jellemző változékony időjárásban pedig a torokfájást okozó légúti vírusok is könnyebben szaporodnak.

Torokgyulladás nyáron

Mikor keressük fel az orvost?

Amennyiben több napon át tart a fájdalom és más tünetek is társulnak hozzá, feltétlenül orvoshoz kell fordulni, mert súlyosabb esetben Legionella baktérium is állhat a háttérben, amely alapvetően kétféle betegséget okozhat. Az enyhébb lefolyású betegség a Pontiac-láz, ami az influenzához hasonló tünetekkel jár, és általában nem is azonosítják mint Legionella-fertőzést.

-------------------------------------a cikk lentebb folytatódik------------------------------------------

 

Legyen lapos a hasa!

A legtöbb ember a hasára hízik, és gyakran egy sikeres fogyókúra után sem tűnnek el a hasi zsírpárnák, az úszógumik.

Itt egy jó kis haslaposító koktél! Megnézem >>

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A légiós betegség ezzel szemben egy összetett tünetekkel járó, atípusos tüdőgyulladás, ami végzetes is lehet. A sikeres gyógyításhoz elengedhetetlen a betegség korai felismerése. A légkondicionálóval felszerelt helyiségben ugyanis azonos hőmérsékletre és száraz páratartalomra beállított levegő kering zárt rendszerben. Előnye, hogy kevesebb por és pollen kering benne, mint az utcán, hátránya viszont, hogy ha a Legionella bejut az épület gépészeti rendszerébe, az ott pangó vízben rohamosan felsokszorozódik. A fertőzött víz elporlasztásával az apró vízcseppekben, aeroszol formájában belélegzett baktérium már fertőző. Mindezek következménye lehet fáradtság, kimerültség, depresszió, és testi problémák is: torokfájás és fejfájás mellett gyakori a felfázás, a petefészek- és hüvelygyulladás, a libidó csökkenése.

Nem mindig kell antibiotikum

Szintén az orvos feladata, hogy eldöntse: szükség van-e antibiotikumra. Amennyiben akut bakteriális torokgyulladásról van szó, többnyire nem jelentkezik köhögés, de magas láz, lepedékes vagy tüszős mandulák és duzzadt elülső nyaki nyirokcsomók is feltűnnek a torokfájdalom mellett. A hosszan tartó, nyálkahártya-károsító vírusbetegség is megnyithatja a kaput a torokban lévő, illetve odajutó baktériumok előtt és így jönnek létre az úgynevezett másodlagos bakteriális fertőzések. Ilyen esetekben és a szövődmények kizárása miatt szükséges lehet az antibiotikum.

A torokfájdalmak hátterében azonban döntően vírusok állnak, amelyeket az immunrendszer jellemzően néhány nap alatt képes legyőzni. Ilyen esetekben is szükség lehet a tünetek kezelésére, hiszen nemcsak a torokgyulladás okozhat égő fájdalmat, de sokszor kísérheti ezt izomfájdalom, fáradékonyság, esetleg láz is.

A kellemetlen tünetek csillapítása végett ilyen esetekben fontos az ágynyugalom, a bőséges folyadékfogyasztás. A torokfájdalom csökkentésére pedig akár a sós vizes gargarizálás, akár a szopogatótabletták is beválhatnak.Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés