2024. Július 22. hétfő
A fiatalok alkoholfogyasztási és szórakozási szokásai közötti összefüggést vizsgáló kutatások általában önbevallásos módszerrel készülnek, ám egy új kutatás során a helyszínen, közvetlenül végeztek megfigyeléseket, és az eredmények is egészen mások lettek. Ezek szerint a fiatal nők sokkal többet isznak, mint a férfiak, főként a szexuális töltetű játékok közben.

Amerikai kutatók három szemeszteren át vizsgáltak 1304 diákot (751 fiút és 553 lányt), akik összesen 66 házibulin vettek részt Dél-Kalifornia egyik egyetemének közelében. Az adatfelvétel során a kutatók megfigyelték a környezetet, kérdőíveket töltettek ki, és vizsgálták a fiatalok véralkoholszintjét is.

alkoholfogyasztás buli

Az alkoholfogyasztással kapcsolatos kutatások legtöbbjénél a résztvevők napokkal, hetekkel, vagy akár hónapokkal korábbi események kapcsán idézik fel saját ivási szokásaikat, ez azonban több problémát is felvet, például a felidézett emlékek pontosságát. Ha azonban a kutatók az alkoholfogyasztást a helyszínen vizsgálják, több problémát is kizárhatnak, és egyedülálló módon koncentrálhatnak az egyéni és a környezeti tényezőkre – mondta el J.D. Clapp, a San Diegó-i Egyetem munkatársa, és James A. Cranford, a Michigani Egyetem tanársegédje, akik az utóbbi módszert alkalmazták.

A kutatók tapasztalata szerint az ivási szokásokban az egyéniség és a környezeti hatások egyaránt érvényesülnek. Az egyéniséget figyelembe véve megállapították, hogy ha valaki egy buliban részt vesz az ivós játékokban, és korábban is jellemző volt rá, hogy gyakran berúgott, akkor nála magasabb véralkoholszint feltételezhető. A környezeti tényezőket figyelembe véve ugyanez állapítható meg akkor, ha az adott buliban már sokan berúgtak, vagy a résztvevők valamilyen ivós játékot játszanak. A kutatók egyik legérdekesebb megfigyelése az, hogy a lányok többet isznak az ilyen játékok során, főként, ha azoknak szexuális vonatkozásuk is van.

A fentiektől eltérő viselkedést figyeltek meg azoknál, akik ismerkedési céllal látogattak el egy összejövetelre: ők ugyanis általában kevesebb alkoholt fogyasztanak. A kutatók megfigyelték, hogy minél többen gyűlnek össze egy buliban, annál kevesebbet isznak, talán azért, mert kevesebb alkohol jut egy főre.

A két kutató szerint az élesben végzett vizsgálatokkal sokkal több adatot tudnak felvenni, és az is bebizonyosodott, hogy a környezeti tényezők megfigyelése és rögzítése fontos támpontot biztosít az ivási szokások és problémák megértéséhez. Gyakorlati szempontból pedig azt tartják fontos eredménynek, hogy kiderült, milyen veszélyesek a jellemzően rövid idő alatt sok alkohol elfogyasztásával járó ivós játékok, ezért azt javasolják, hogy a bulik szervezői és résztvevői ne támogassák, illetve kerüljék az ilyen közös szórakozási formákat.


Forrás: Medipress
2008. 01. 16.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés