Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Bizonyos vitaminok megrövidíthetik az életet

A gyakran dicsőített étrend-kiegészítőknek adott esetben káros hatásaik is lehetnek. A koppenhágai egyetemi klinika tudósai számos tanulmány kiértékelése után megállapították, hogy az A és E-vitamin-, valamint a bétakarotin-tabletták szedése megrövidíthetik a várható élettartamot.

Egy úgynevezett metavizsgálatban Goran Bjelakovic és kollégái 47 tanulmány közel kétszázezer esetének összehasonlításából azt állapították meg, hogy az A- és E-vitamin, valamint a béta-karotin táplálékkiegészítők formájában történő szedése egyenként 16,4 és 7%-al növelik a halandóságot. A kutatók adatai szerint a C-vitamin fogyasztása sem negatív, sem pozitív hatásokat nem idéz elő, alacsonyabb halálozási kockázatot pedig csak a szelén esetében tudtak kimutatni.

A végkövetkeztetések ellentmondnak más kutatások eredményeinek, amelyek az említett készítmények egészséges mivoltát hangsúlyozzák – írják az orvosok. Ha figyelembe vesszük, hogy Európában a felnőttek 10-20%-a szed vitaminokat és étrend-kiegészítőket, akkor ennek a fent említett ténynek jelentős lehet az egészségügyre gyakorolt hatása. A tudósok szerint a káros hatásoknak különböző magyarázatai lehetnek: az étrend-kiegészítők bevételével a testben lévő szabad gyökök csökkenése negatív hatással lehet a természetes védekezőrendszerre.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/halalos_vitamin