Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Fejüknél összenőtt sziámi ikreket választanak szét

Amerikai orvosok fejüknél összenőtt három éves ikerlányok nagy kockázattal járó szétválasztó műtétsorozatát kezdték meg. Abban bíznak, hogy több beavatkozással nagyjából fél év alatt sikerül szétválasztani a testvérpárt, Tatiana és Anastasia Dogarut.

A fejüknél összenőtt román származású ikrek Olaszországban születtek. Ha nem választják szét őket, nagy valószínűséggel fiatalon meghalnak. Az egész napon át tartó első operáció során az orvosok a kislányok fejbőrétől indulva lassan haladnak az ikrek összenőtt koponyája felé. Terveik szerint eltávolítanak egy téglalap alakú csontot, amit a műtét végén visszahelyeznek. A beavatkozás során az idegsebészeknek most először lesz alkalmuk megpillantani a kislányok agyát. Az orvoscsapat egy képek alapján összeállított modellen gyakorolta az eljárást.

A gyerekek szülei szerint a szétválasztás a lányok egyetlen esélye a túlélésre. Fejüknél összenőtt ikrek (craniopagus ikrek) nagyon ritkán születnek, nagyjából két és fél millió születésre jut egy. Tatiana fejtetője Anastasia fejének hátuljával van összenőve, így a két kislány még soha nem is tudott egymásra nézni.

A múlt hónapban az orvosoknak sikerült az ikrek különálló vérkeringését biztosítaniuk, ami elengedhetetlen feltétele volt az elválasztó műtétek megkezdésének. Az ilyen eljárások során nagy kockázata van a vérzésnek, és más komplikációk is felléphetnek, például fertőzés, gutaütés és folyadék felhalmozódása az agyban.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/sziami_ikrek_szetvalasztasa